Sezon na letnie warzywa można uznać za rozwinięty w pełni. Lipiec to czas, w którym aż żal nie korzystać z dobrodziejstw natury. Wiele gospodyń przygotowuje warzywne sałatki, orzeźwiające chłodniki, czy sprytne przekąski na upalne dni. Jeśli planujemy zgubić parę kilo do urlopu, a przy okazji chcemy wprowadzić zdrowsze posiłki do codziennej diety, to zupa buraczana z przepisu Tomasza Sekielskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Jest wyborna i prosta w wykonaniu.
Buraki, marchewki i pietruszki myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka i zalewamy wodą. Zaczynamy gotować całość pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, a papryki kroimy w kostkę. Tę partię warzywno-owocową przed włożeniem do garnka podsmażamy na oliwie z odrobiną soli. Na koniec przekładamy do gotującego się wywaru.
Gdy wszystkie składniki w garnku będą już miękkie, dolewamy pomidory z puszki, doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dalej gotujemy pod przykryciem jeszcze 10-15 minut. Na sam koniec wszystko dokładnie blendujemy. To jednak jeszcze nie wszystko. Na suchej patelni warto podprażyć pestki dyni. Dekorujemy nimi zupę tuż przed podaniem. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wtedy będzie doskonałym posiłkiem w upalne dni. Smacznego!