Letni przysmak na upalne dni, czyli zupa buraczana z przepisu Tomasza Sekielskiego. Smakuje wybornie również na zimno

Popularny dziennikarz Tomasz Sekielski przeszedł niesamowitą przemianę. Dzięki zmianie nawyków żywieniowych, które wprowadził po przejściu operacji bariatrycznej udało mu się zgubić aż 90 kilogramów. Podzielił się przepisem na zupę, którą zajadał się w trakcie diety. To prawdziwa bomba witaminowa do zrobienia w mniej niż godzinę.

Sezon na letnie warzywa można uznać za rozwinięty w pełni. Lipiec to czas, w którym aż żal nie korzystać z dobrodziejstw natury. Wiele gospodyń przygotowuje warzywne sałatki, orzeźwiające chłodniki, czy sprytne przekąski na upalne dni. Jeśli planujemy zgubić parę kilo do urlopu, a przy okazji chcemy wprowadzić zdrowsze posiłki do codziennej diety, to zupa buraczana z przepisu Tomasza Sekielskiego będzie strzałem w dziesiątkę. Jest wyborna i prosta w wykonaniu.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Składniki:

  • 500 g buraków,
  • 2 papryki czerwone,
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 jabłko,
  • 1,5 l wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • garść pestek z dyni,
  • sól i pieprz.

Sycąca zupa krem z buraków. Tomasz Sekielski podzielił się przepisem

Buraki, marchewki i pietruszki myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do garnka i zalewamy wodą. Zaczynamy gotować całość pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, a papryki kroimy w kostkę. Tę partię warzywno-owocową przed włożeniem do garnka podsmażamy na oliwie z odrobiną soli. Na koniec przekładamy do gotującego się wywaru.

Gdy wszystkie składniki w garnku będą już miękkie, dolewamy pomidory z puszki, doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dalej gotujemy pod przykryciem jeszcze 10-15 minut. Na sam koniec wszystko dokładnie blendujemy. To jednak jeszcze nie wszystko. Na suchej patelni warto podprażyć pestki dyni. Dekorujemy nimi zupę tuż przed podaniem. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wtedy będzie doskonałym posiłkiem w upalne dni. Smacznego!

Więcej o: