Gwarantujemy, że dla tego ciasta stracisz głowę. Zrobisz je bez piekarnika, a przygotowanie to 15 minut

Lato to czas kiedy na stołach pojawiają się słodkie, lekkie i orzeźwiające dania i desery. Jednak mało kto zna oryginalne przepisy, które mogą zaskoczyć każdego. Właśnie dlatego postanowiliśmy podzielić się tym oto przepisem. Ciasto, które z niego wychodzi to pyszny dodatek do gorącej kawy, a także deser, który powali na kolana każdego, kto go spróbuje.
Zobacz wideo Napoleonka na herbatnikach

Ciasta, które nie wymagają pieczenia, są świetnym deserem w okresie letnim. Przede wszystkim są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego nie potrzebujemy do nich sprzętów, które nie zawsze mamy w zasięgu ręki. Dodatkowo zazwyczaj mają one bardzo krótką listę składników i można je zrobić od razu, bez spaceru do sklepu. Takie smakołyki bardzo dobrze ochładzają nas od wewnątrz i pysznie smakują do porannej kawy czy herbaty. Naszą propozycją na letni przysmak jest napoleonka bez pieczenia. Jedynie co musisz w niej zrobić to wymieszać składniki, a później ułożyć się do blaszki. Połączenie budyniowej masy ze słodką galaretką i owocami sprawia, że zapomina się o wszystkich innych wypiekach.

Przepis na napoleonkę bez pieczenia

Składniki na masę budyniową

  • 750 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej.

Składniki dodatkowe

  • 2 galaretki malinowe,
  • 300 g świeżych malin,
  • 800 ml wrzątku,
  • opakowanie herbatników maślanych.

Sposób przygotowania

  1. Do średniego garnka wlej pół litra mleka i wrzuć do niego podzielone na mniejsze kawałki masło. Postaw go na średnim ogniu i cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia tłuszczu. Gdy będzie gotowe, zdejmij z palnika i odstaw na bok.
  2. Do miski wsyp pół szklanki cukru, dorzuć również oddzielone od białek trzy żółtka, szklankę mleka, cukier waniliowy, a także przesianą przez sitko mąkę pszenną. Całość miksuj na średnich obrotach miksera do momentu połączenia.
  3. Przygotowaną masę przelej do gotującego się mleka z masłem. Całość energicznie połącz za pomocą trzepaczki, mieszaj do momentu zgęstnienia i utworzenia się budyniu. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  4. Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a na nim poukładaj herbatniki. Tak przygotowane wyłóż gorącą masą i wyrównaj za pomocą łyżki. Przykryj całość kolejną warstwą herbatników i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. W tym czasie do miski wsyp dwie galaretki malinowe i zalej je wrzątkiem. Energicznie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw do lekkiego wystudzenia.
  6. Gdy galaretka będzie chłodniejsza, wylej ją na przygotowane ciasto i ułóż w niej przemyte maliny.
  7. Tak przyrządzony deser włóż do lodówki i pozostaw go tam najlepiej na całą noc. Dzięki temu obie masy stężeją, a podczas podawania nic nie będzie się rozlewać.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.