Dżem agrestowy - do herbaty, wypieków, domowych naleśników i kanapek. Przepisy dla początkujących

Dżem agrestowy nie jest aż tak popularny. Charakteryzuje się przede wszystkim kwaskowatym smakiem. Dla jego złagodzenia można posłużyć się miodem. Poniżej kilka przepisów na dżem agrestowy.

Dżem agrestowy - przepisy, które warto znać

Przepisy na dżem agrestowy w różnych wydaniach, mogą zaskakiwać, zwłaszcza jeżeli połączymy go z miętą czy porzeczkami. Takie zestawienia są idealne do wypieków. Przekonajcie się sami jak w łatwy sposób, można ubogacić swoją domową spiżarnię o wyborne dżemy.

Dżem agrestowy - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1,5 kg agrestu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

  1. Zagotuj syrop z wody i cukru.
  2. Następnie dodaj owoce.
  3. Całość gotuj przez 25 minut.
  4. Regularnie ściągaj powstającą pianę.
  5. Wykonaj test talerzyka. Wylej na zimny talerzyk dżem i sprawdź, czy konsystencja nie spływa.
  6. Tak przygotowany dżem przelej do wyparzonych i suchych słoiczków.
  7. Zapasteryzuj.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Dżem agrestowy - Thermomix idzie w ruch!

Chcesz szybko zrobić dżem agrestowy? Thermomix jest bardzo pomocnym narzędziem w przypadku przyrządzania domowych przetworów. Poniżej przepis prosto:

Składniki:

  • 500 g agrestu
  • 200 g cukru
  • 10 g substancji żelującej (np.  żelfix, dżemix, konfiturex)

Wykonanie:

  1. Umieść umyty i oczyszczony agrest w naczyniu miksującym.
  2. Całość miksuj przez 10 sekund na obrotach 5.
  3. Dodaj cukier oraz substancję żelującą.
  4. Całość miksuj przez 10 sekund na obrotach o wartości 5.
  5. Tak przygotowaną masę gotuj z pokrywką. Pamiętaj o założeniu blokady naczynia. Proces ten powinien trwać około 15 minut, w temperaturze 100 stopni na obrotach na poziomie 2.
  6. Tak przygotowany dżem przelej do słoiczków i zapasteryzuj.

Dżem porzeczkowo-agrestowy - wypróbuj koniecznie ten przepis, a Twoje dania nabiorą innego smaku

Dżem porzeczkowo-agrestowy to świetne smakowe połączenie. Dżem można przyrządzić na trzcinowym cukrze. Jego wyrazisty smak pokocha wielu.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 1,5 kg agrestu
  • 4 łyżki miodu
  • około 3/4 kg cukru trzcinowego

Wykonanie:

  1. Przygotuj owoce. Umyj agrest.
  2. Oczyść go z niepotrzebnych elementów.
  3. Przekrój go później na połówki.
  4. Porzeczki umyj. Pozbądź się szypułki.
  5. Wymieszaj wszystkie owoce. Dodaj miód.
  6. Całość zasyp cukrem.
  7. Masę zagotuj, do czasu aż zgęstnieje.
  8. Przygotowany dżem przelej do słoiczków.
  9. Przejdź do pasteryzowania.

Dżem truskawkowo-agrestowy - przepis na domowej roboty pyszny dżem

Dżem truskawkowo-agrestowy to nie tak oczywiste zestawienie, jeżeli idzie o domowe przetwory. Jeżeli nie mieliście okazji, aby wypróbować tego nietuzinkowego smaku, sprawdźcie koniecznie tę recepturę:

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • około 800 g truskawek
  • woda

Wykonanie:

  1. Owoce dokładnie umyj.
  2. Następnie przejdź do oczyszczania ich z szypułek i ogonków.
  3. Agrest zmiksuj w blenderze.
  4. Przełóż do garnka z grubym dnem. Dolej trochę wody. Gotuj przez kwadrans.
  5. Dodaj następnie truskawki.
  6. Całość gotuj na małym ogniu.
  7. Gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  8. Dżem przełóż do przygotowanych słoików. Gorące słoiki odwróć do góry dnem.

Zobacz też: Ciasteczka bezglutenowe - idealny podwieczorek dla osób chorych na celiakię i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.