Dżem agrestowy - przepisy, które warto znać
Przepisy na dżem agrestowy w różnych wydaniach, mogą zaskakiwać, zwłaszcza jeżeli połączymy go z miętą czy porzeczkami. Takie zestawienia są idealne do wypieków. Przekonajcie się sami jak w łatwy sposób, można ubogacić swoją domową spiżarnię o wyborne dżemy.
Dżem agrestowy - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1,5 kg agrestu
- 3/4 szklanki wody
- 1 kg cukru
Wykonanie:
- Zagotuj syrop z wody i cukru.
- Następnie dodaj owoce.
- Całość gotuj przez 25 minut.
- Regularnie ściągaj powstającą pianę.
- Wykonaj test talerzyka. Wylej na zimny talerzyk dżem i sprawdź, czy konsystencja nie spływa.
- Tak przygotowany dżem przelej do wyparzonych i suchych słoiczków.
- Zapasteryzuj.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Dżem agrestowy - Thermomix idzie w ruch!
Chcesz szybko zrobić dżem agrestowy? Thermomix jest bardzo pomocnym narzędziem w przypadku przyrządzania domowych przetworów. Poniżej przepis prosto:
Składniki:
- 500 g agrestu
- 200 g cukru
- 10 g substancji żelującej (np. żelfix, dżemix, konfiturex)
Wykonanie:
- Umieść umyty i oczyszczony agrest w naczyniu miksującym.
- Całość miksuj przez 10 sekund na obrotach 5.
- Dodaj cukier oraz substancję żelującą.
- Całość miksuj przez 10 sekund na obrotach o wartości 5.
- Tak przygotowaną masę gotuj z pokrywką. Pamiętaj o założeniu blokady naczynia. Proces ten powinien trwać około 15 minut, w temperaturze 100 stopni na obrotach na poziomie 2.
- Tak przygotowany dżem przelej do słoiczków i zapasteryzuj.
Dżem porzeczkowo-agrestowy - wypróbuj koniecznie ten przepis, a Twoje dania nabiorą innego smaku
Dżem porzeczkowo-agrestowy to świetne smakowe połączenie. Dżem można przyrządzić na trzcinowym cukrze. Jego wyrazisty smak pokocha wielu.
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 1,5 kg agrestu
- 4 łyżki miodu
- około 3/4 kg cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Przygotuj owoce. Umyj agrest.
- Oczyść go z niepotrzebnych elementów.
- Przekrój go później na połówki.
- Porzeczki umyj. Pozbądź się szypułki.
- Wymieszaj wszystkie owoce. Dodaj miód.
- Całość zasyp cukrem.
- Masę zagotuj, do czasu aż zgęstnieje.
- Przygotowany dżem przelej do słoiczków.
- Przejdź do pasteryzowania.
Dżem truskawkowo-agrestowy - przepis na domowej roboty pyszny dżem
Dżem truskawkowo-agrestowy to nie tak oczywiste zestawienie, jeżeli idzie o domowe przetwory. Jeżeli nie mieliście okazji, aby wypróbować tego nietuzinkowego smaku, sprawdźcie koniecznie tę recepturę:
Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 kg cukru
- około 800 g truskawek
- woda
Wykonanie:
- Owoce dokładnie umyj.
- Następnie przejdź do oczyszczania ich z szypułek i ogonków.
- Agrest zmiksuj w blenderze.
- Przełóż do garnka z grubym dnem. Dolej trochę wody. Gotuj przez kwadrans.
- Dodaj następnie truskawki.
- Całość gotuj na małym ogniu.
- Gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
- Dżem przełóż do przygotowanych słoików. Gorące słoiki odwróć do góry dnem.
Zobacz też: Ciasteczka bezglutenowe - idealny podwieczorek dla osób chorych na celiakię i nie tylko