Korniszony to ogórki, których smak doskonale pasuje do różnych potraw. Można je podjadać przez cały rok. Przygotowanie słoików z tym przysmakiem nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wystarczy przygotować słoiki, zalewę, przyprawy i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Do najważniejszych, niezbędnych produktów do przyrządzenia ogórków zalicza się przede wszystkim czosnek, gorczycę i baldachy kopru.
Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Przepis na korniszony. Te składniki będą niezbędne do ich przyrządzenia
Składniki:
- dwa litry wody,
- dwie szklanki octu,
- dwie szklanki cukru,
- dwie łyżki soli,
- kawałek marchewki,
- biała cebula,
- ząbek czosnku,
- dwa ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- płaska łyżeczka gorczycy,
- kilka gałązek kopru.
Korniszony są dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy przygotować zalewę
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem i solą.
- Umyj, obierz i pokrój w plastry marchew, cebulę i czosnek obierz z łupin. Poukładaj w słoikach ciasno ogórki z przyprawami i kawałkami marchwi.
- Zalej ogórki zalewą i pasteryzuj przez około dziesięć minut na małym ogniu. Następnie ustaw je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Uwaga. Po otwarciu słoik z korniszonami powinien być przechowywany w lodówce i powinno się spożyć takie ogórki w przeciągu kilku tygodni od otwarcia.
Korniszony sprawdzą się jako dodatek do kanapek, różnego rodzaju sałatek i potraw mięsnych. Ich wyrazisty smak i chrupka konsystencja świetnie komponują się z różnymi warzywami. Co więcej, tak przyrządzone ogórki wykorzystuje się też do różnego rodzaju zup. Z reguły serwuje się je jako przekąskę, smakują wyśmienicie z wędlinami, serami i oliwkami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl