Przepis na korniszony jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Wyjdą pyszne, a zrobisz je w kilka chwil

Podajemy przepis na korniszony, które będą miały wyrazisty smak i sprawdzą się jako smakowita przekąska lub dodatek do potraw. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Co zrobić, żeby były idealne?

Korniszony to ogórki, których smak doskonale pasuje do różnych potraw. Można je podjadać przez cały rok. Przygotowanie słoików z tym przysmakiem nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wystarczy przygotować słoiki, zalewę, przyprawy i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Do najważniejszych, niezbędnych produktów do przyrządzenia ogórków zalicza się przede wszystkim czosnek, gorczycę i baldachy kopru. 

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Przepis na korniszony. Te składniki będą niezbędne do ich przyrządzenia

Składniki:

  • dwa litry wody,
  • dwie szklanki octu,
  • dwie szklanki cukru,
  • dwie łyżki soli,
  • kawałek marchewki,
  • biała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • dwa ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • płaska łyżeczka gorczycy,
  • kilka gałązek kopru.

Korniszony są dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy przygotować zalewę

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem i solą. 
  2. Umyj, obierz i pokrój w plastry marchew, cebulę i czosnek obierz z łupin. Poukładaj w słoikach ciasno ogórki z przyprawami i kawałkami marchwi. 
  3. Zalej ogórki zalewą i pasteryzuj przez około dziesięć minut na małym ogniu. Następnie ustaw je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Uwaga. Po otwarciu słoik z korniszonami powinien być przechowywany w lodówce i powinno się spożyć takie ogórki w przeciągu kilku tygodni od otwarcia.

Korniszony sprawdzą się jako dodatek do kanapek, różnego rodzaju sałatek i potraw mięsnych. Ich wyrazisty smak i chrupka konsystencja świetnie komponują się z różnymi warzywami. Co więcej, tak przyrządzone ogórki wykorzystuje się też do różnego rodzaju zup. Z reguły serwuje się je jako przekąskę, smakują wyśmienicie z wędlinami, serami i oliwkami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: