Fit deser w kilka minut? Ta owocowo-owsiana fantazja stanie się hitem w twojej kuchni. Będzie słodko i chrupiąco

Lato to wspaniały czas nie tylko ze względu na wakacje. Na straganach i w ogródkach pojawiły się smakowite owoce sezonowe, a gospodynie zachodzą w głowę jak je wykorzystać. Poza słodkimi jagodziankami jak u babci, czy puszystym ciastem z malinami warto przygotować deser w wersji fit. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a zajadać sie nim możesz bez wyrzutów sumienia.

Owoce jagodowe to cenne źródło antyoksydantów. Jedzenie ich na surowo może się jednak znudzić. Z pomocą przychodzą sprytne i szybkie rozwiązania, takie jak przepis na owocowy deser ze zdrową kruszonką. Wystarczy trochę płatków owsianych i słodkiego miodu, by stworzyć chrupiący przysmak, który zwieńczy owocowe nadzienie. Całość przygotujesz w zaledwie kilka minut, dlatego sięgnij po ten przepis, gdy zaskoczą cię goście. Z pewnością będą błagać o dokładkę.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS] Wybierz serwis

Składniki:

  • 1 szklanka borówek,
  • 1 szklanka malin,
  • 1 szklanka jagód,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek,
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Owocowa fantazja z owsianą kruszonką. Ten deser skradnie twoje serce

Owoce myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli chcemy mieć pewność, że są absolutnie czyste, warto namoczyć je w wodzie z odrobiną octu, a następnie w roztworze wody z sodą oczyszczoną. Po takich kilkuminutowych kąpielach wystarczy ponownie opłukać owoce. Dzięki temu możemy mieć pewność, że żadne bakterie i pasożyty nie wylądują na talerzu. Owoce odstawiamy na sitko, by się osuszyły.

Miód i masło rozgrzewamy w rondelku aż będą płynne. Trzeba jednak uważać, by nie doprowadzić do wrzenia. Do słodkiej masy dodajemy szczyptę soli, zalewamy nią płatki owsiane i doprawiamy cynamonem. Tak przygotowane płatki będą służyć jako znakomita kruszonka do owocowego deseru. Teraz wystarczy wyłożyć owoce do naczynia żaroodpornego i przykryć kruszonką. Deser pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza w trybie góra dół. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy słodkości do ostygnięcia. Będą smakować obłędnie z odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów. Jeśli jednak chcemy, by przysmak był zdrowy i fit, możemy zrezygnować z tej przyjemności. Będzie nadal bardzo pysznie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.