Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką
Miękkie i soczyste mięso to marzenie każdego kucharza. Bardziej doświadczone osoby bez problemu mogą je wykonać, lecz te, które nie mają za dużego stażu w kuchni, mogą mieć z tym problem. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, warto posiłkować się niezawodnymi przepisami. Ta receptura z pewnością taka jest i pomoże ci uzyskać pożądany efekt. Pochodzi prosto od babci, która takie mięso robiła co tydzień na niedzielny obiad. Dzięki temu, że do środka wkłada się dużo składników, zrazy wychodzą delikatne, soczyste i miękkie. Nie zapomnij o zrobieniu sosu, który dodaje smaku. Dzięki niemu danie jest pełniejsze i bardziej aromatyczne.
Przepis na zrazy kasztelańskie
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości,
- 20 mąki pszennej,
- 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki musztardy,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- garść podgrzybków lub borowików,
- woda,
- domowa kostka rosołowa - przepis znajdziesz tutaj,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Podziel je na grubsze plastry, następnie za pomocą tłuczka rozbij na cienkie i większe placki.
- Grzyby dokładnie umyj i oczyść z nieczystości. Następnie pokrój w średniej wielkości plastry. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, przesyp na nim cebulę oraz grzyby. Całość podsmażaj przez kilka minut do zarumienienia warzywa.
- Roztłuczone plastry mięsa posmaruj musztardą. Obsyp również majerankiem, solą i pieprzem. Na dolnej części plastra ułóż podsmażone grzyby wraz z cebulą. Tak przygotowane mięso dokładnie zawiń i zepnij wykałaczką, by nic nie mogło się rozwinąć.
- Na talerzu rozsyp mąkę i obtocz w niej przygotowane zrazy. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula i grzyby, podsmażaj kotleciki. Nie zapomnij o dodaniu większej ilości tłuszczu. Mięsne kawałki powinny być smażone na średnim ogniu, z każdej strony do zarumienienia.
- Po wysmażeniu zdejmij zrazy z patelni i przełóż je do rondelka. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia, przygotuj sos. Dolej do niego pół szklanki wody, wrzuć domową kostkę rosołową, sól, pieprz, a także liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie zagotuj, a następnie dorzuć łyżkę mąki i zamieszaj.
- Tak przygotowanym sosem zalej znajdującej się w rondelku zrazy. Duś całość przez około 40 minut. Pod koniec tego czasu dodaj śmietankę i dokładnie zamieszaj.
- Zrazy kasztelańskie podawaj z kaszą gryczaną lub kluskami. Pamiętaj również, aby przed podaniem usunąć wykałaczki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl