Pierogi z jagodami, czyli najlepszy obiad na lato. Z tym składnikiem farsz będzie bajeczny i aksamitny

Jeśli szukasz idealnego przepisu na obiad na lato, pierogi z jagodami to chyba najlepszy wybór. Sposób wykonania jest banalny, całość nie zajmuje dużo czasu, a ten smak jest naprawdę wart grzechu. Jak zrobić najlepszy obiad na słodko? Wymieszaj owoce z tym dodatkiem, a farsz będzie aksamitny.

Więcej przepisów na dania z jagodami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pierogi z jagodami to przysmak dla ludzi w każdym wieku i jedno z przyjemnych wspomnień z letnich kolonii i wakacji u babci. Przepis jest banalny, wystarczy zagnieść ciasto i wypełnić je po brzegi  ciemnym, słodkim farszem ze świeżych jagód. My znamy jednak pewien trik, dzięki któremu pierogi z jagodami będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną. Pod wpływem cukru owoce puszcza sok, który w połączeniu z mąką ziemniaczaną stworzy aksamitną masę. Takie pierogi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 

Pierogi z jagodami - przepis na wymarzony letni obiad

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g świeżych jagód
  • 2 -3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Jagody oczyść i przesyp do miski. Następnie zasyp je cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok, by cukier wyciągnął z owoców trochę soku. 
  2. Na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z solą. Następnie dodaj 250 ml gorącej wody z rozpuszczonym masłem. Energicznie zagnieć ciasto i kiedy będzie już gładkie i elastyczne owiń je ściereczką i odstaw na kilkanaście minut. 
  3. Ciasto na pierogi podziel na kilka części i cienki rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Następnie za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc falbankę. 
  4. W garnku zagotuj wodę z odrobiną oleju. Następnie partiami wrzucaj pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. 

Tak przygotowane pierogi z jagodami będą idealne dla każdego miłośnika obiadów na słodko. Podawaj je z jogurtem lub ze śmietaną, a dodatkowo możesz oprószyć je lekko cynamonem lub brązowym cukrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.