Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Ta prosta metoda pozwoli przyrządzić idealny napój na lato

Zastanawiasz się, jak zrobić lemoniadę cytrynową? Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, co warto do niej dodać, aby miała wspaniały, orzeźwiający smak. Wystarczy kilka prostych składników.

Lemoniada to jeden z ulubionych napojów, jakie chętnie pije się w upalne dni. Jak ją przyrządzić, aby miała doskonały smak? Podajemy przepis, z którym będzie można ją przyrządzić i cieszyć się jej owocowym aromatem. Do przygotowania lemoniady niezbędne będą cytryny, cukier i woda. Jak jeszcze można wzbogacić smak tego orzeźwiającego napoju? 

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Te składniki dodadzą jej smaku

Aby lemoniada miała jeszcze lepszy smak, warto dodać do niej świeżych liści mięty. Sprawdzi się również cynamon. Proporcje składników można zmieniać w zależności od własnych preferencji.

Składniki:

  • cztery cytryny,
  • trzy łyżki cukru,
  • kilka świeżych liści mięty,
  • litr zimnej wody,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • cytryny do dekoracji,
  • kostki lodu.

Lemoniadę przyrządzisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć ze sobą składniki

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie cytryny, przekrój na połówki i wyciśnij z nich sok. Pozostały miąższ pokrój w plastry.
  2. Miętę z cukrem rozetrzyj w misce i zalej je gorącą wodą. Wymieszaj je i pozostaw do wystudzenia.
  3. W naczyniu umieść kostki lodu i syrop z mięty. Całość zalej zimną wodą i wymieszaj. Gotową lemoniadę można wstawić do lodówki albo pić bezpośrednio po jej przygotowaniu. Warto serwować napój z pokrojonymi kawałkami cytryny. Smacznego!

Lemoniadę można przyrządzać z różnych owoców. Oprócz cytryny, do jej przyrządzenia używa się również pomarańczy, arbuza, truskawek i grejpfruta. Niezależnie od tego, z czego ją się przygotowuje, warto przelewać ją do szklanych, przezroczystych naczyń. W ten sposób lemoniada prezentuje się najlepiej. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.