Lane kluski to jeden z tych przysmaków, których się nie zapomina. Jako dziecko jadaliśmy je z rodzeństwem właśnie latem. Babcia w kilka minut przyrządzała danie, a każdy wybierał ulubione dodatki. Dzięki temu nikt nie grymasił, a ona miała z głowy kombinowanie, co robić na obiad podczas upalnych dni.
Przepisy babci to skarbnica wspomnień. To właśnie jej gotowanie przywołuje same najpiękniejsze wspomnienia związane z wakacjami na wsi. Co rusz wymyślała nam przysmaki, aby nie musieć siłą zaganiać nas do obiadu. Makaron z truskawkami, zupy owocowe, czy inne smakołyki. Dlatego dziś zdradzę wam, jak zrobić lane kluski, które ze smakiem pałaszowały nawet najbardziej wybredne maluchy.
Składniki:
Dodatki:
Pamiętaj, że jeśli chcesz dodać lane kluseczki do zupy, to wystarczy, że zamiast do wody wrzucisz je bezpośrednio do rosołu lub innej płynnej potrawy. Nasza wersja jednak jest uniwersalna i pozwala dobrać ulubione dodatki, również słodkie. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.