Jak zrobić lane kluski, aby smakowały tak jak te babcine? Prosty przepis na delikatny, letni obiad

Szukasz pomysłu na letni obiad i nie wiesz, jak zrobić lane kluski? Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na słono jak i na słodko. Zatem przyrządzając przysmak z dzieciństwa, masz szansę zaserwować kilka dań za jednym razem.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Lane kluski to jeden z tych przysmaków, których się nie zapomina. Jako dziecko jadaliśmy je z rodzeństwem właśnie latem. Babcia w kilka minut przyrządzała danie, a każdy wybierał ulubione dodatki. Dzięki temu nikt nie grymasił, a ona miała z głowy kombinowanie, co robić na obiad podczas upalnych dni.

Jak zrobić lane kluski z dawnych lat? Wystarczy kilka składników

Przepisy babci to skarbnica wspomnień. To właśnie jej gotowanie przywołuje same najpiękniejsze wspomnienia związane z wakacjami na wsi. Co rusz wymyślała nam przysmaki, aby nie musieć siłą zaganiać nas do obiadu. Makaron z truskawkami, zupy owocowe, czy inne smakołyki. Dlatego dziś zdradzę wam, jak zrobić lane kluski, które ze smakiem pałaszowały nawet najbardziej wybredne maluchy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • litr wody,
  • sól.

Dodatki:

  • maliny,
  • borówki,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • dwie łyżki cukru.

Pamiętaj, że jeśli chcesz dodać lane kluseczki do zupy, to wystarczy, że zamiast do wody wrzucisz je bezpośrednio do rosołu lub innej płynnej potrawy. Nasza wersja jednak jest uniwersalna i pozwala dobrać ulubione dodatki, również słodkie. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na lane kluski. Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę. 
  2. Wbij jajka i wsyp szczyptę soli.
  3. Całość wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Konsystencja powinna być nieco gęściejsza, niż na naleśniki.
  4. Do garnka wlej wodę, dodaj sól. Zagotuj.
  5. Za pomocą łyżki wlewaj powoli do wrzątku przygotowaną masę. Zamieszaj.
  6. Pamiętaj, aby nie wlewać od razu całego ciasta.
  7. Gotuj kluseczki przez dwie minuty.
  8. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij lane kluski. Powtórz cały proces z pozostałą ilością ciasta.
  9. Owoce umyj. Część z nich wrzuć do wysokiego naczynia. Zmiksuj ze śmietaną i cukrem. 
  10. Wylej mus na kluski, posyp resztą owoców. 
  11. Jeśli masz w domu sos grzybowy, mięsny, serowy, lub inny dodatek, także w formie zupy, nie wahaj się i zrób własną ulubioną wersję klusków lanych.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.