Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sos czosnkowy to jeden z najpopularniejszych sosów i, naszym zdaniem, również jeden z najsmaczniejszych. Choć po jego konsumpcji może nieprzyjemnie pachnieć z ust, to jednak doznania smakowe rekompensują tę niedogodność (dodajemy, że jest to niedogodność bardziej dla innych osób, niż dla tej, która jadła sos czosnkowy). Ludzie lubią ten dodatek, bo świetnie pasuje do wielu dań i robi się go w bardzo łatwy sposób. Istnieje jednak metoda, by sos czosnkowy nieco podrasować - dzięki temu będzie smakował jeszcze lepiej. Co prawda wydłuży to czas jego przygotowania, ale czego się nie robi dla jeszcze silniejszych doznań smakowych.
By sos czosnkowy wynieść na zupełnie inny poziom, należy czosnek upiec. Wkłada się go do piekarnika aż na godzinę, więc na pewno nie jest to dodatek, który możemy zrobić w ostatniej chwili. Jeśli jednak dobrze zaplanujesz czas, który spędzisz w kuchni na przygotowaniu potraw, śmiało możesz dodać do swojej listy zrobienie takiego sosu. Jak się za niego zabrać? Poniżej cały przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Główkę czosnku owijamy folią aluminiową i pieczemy przez około 50-60 minut. Powinien zrobić się miękki. Po tym czasie wyjmujemy go ostrożnie z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Wyciskami go z łupinek do miseczki i rozgniatamy. Dodajemy majonez, sok z cytryny, trochę oliwy. Mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Żeby składniki lepiej się połączyły, można je też zmiksować, zamiast mieszać.
Sos czosnkowy jest bardzo uniwersalny, można podawać go do wielu dań. Jest świetnym dodatkiem do przekąsek, np. frytek lub słupków warzyw (marchewek, selera naciowego itp.). Bardzo dobrze komponuje się z pieczonym mięsem, a także z rybami i owocami morza. Jest też doskonałym towarzyszem placków z kiszonej kapusty, czyli bieszczadzkich fuczków.