Puszyste, słodkie i o delikatnej konsystencji. Przepis na domowe buchty. Ślinka cieknie na sam widok

Przepis na domowe buchty to pomysł na niezwykle smaczną słodką przekąskę, która sprawdzi się w różnych okolicznościach. Jej przygotowanie jest dość proste, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Z takim nadzieniem będzie miała wyjątkowy smak.

Buchty to smaczne, puszyste, drożdżowe bułki, które można nadziewać różnymi konfiturami, dżemami i kremami. Będą doskonałym rozwiązaniem na drugie śniadanie albo słodki podwieczorek. Jak je przygotować? To prostsze niż by się mogło wydawać.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Przepis na domowe buchty. Ten słodki przysmak zrobisz z kilku prostych składników

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • jajko,
  • pół kilograma mąki pszennej,
  • ćwierć kostki masła,
  • szczypta soli,
  • powidła lub krem orzechowy.

Na polewę:

  • ćwierć szklanki mleka,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka cukru.

Buchty można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mleko z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i czterema łyżkami mąki. Mieszankę przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  2. Pozostałą mąkę przesyp do miski, dodaj do niej cukier, sól i wymieszaj dokładnie całość. Wbij jajko, dodaj miękkie masło i zaczyn. Zmiksuj ciasto na jednolitą, gładką masę.
  3. Z ciasta uformuj piętnaście równych części, nałóż do każdej łyżeczkę wybranego nadzienia i zlep dokładnie brzegi ciasta. Powinny powstać bułki o podstawie kwadratu.
  4. Następnie ułóż bułki w naczyniu żaroodpornym i odstaw bułki na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 
  5. W tym czasie przyrządź polewę. Zagrzej mleko z masłem i cukrem i mieszaj całość do momentu, aż mieszanka składniki się ze sobą połączą. Polej jeszcze ciepłą polewą wyrośnięte buchty.
  6. Piecz przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 200 st. C na grzaniu góra-dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw je wewnątrz jeszcze przez kilka minut. Smaczengo!

Zamiast polewą, upieczone buchty można udekorować cukrem pudrem. Innym sposobem na podkreślenie ich smaku będzie polanie ich płynnym miodem. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.