Jak zrobić bulion warzywny? Przepis na idealną bazę do zup. Zachwyci nie tylko wegetarian

Nie wiesz, jak zrobić pyszny bulion warzywny? Przepis bez mięsa nie oznacza, że musisz pozbawić się przyjemności z jedzenia. Kluczem jest dobór odpowiednich składników i kompozycji przypraw. Dzięki temu zaskoczysz nawet miłośników klasycznych dań.
Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

Wegetarianizm wyklucza spożycie mięsa, jednak nie oznacza to, że nie można przygotować dań kuchni polskiej w inny sposób. Przykładem jest bulion warzywny. Przepis jest łatwiejszy niż sądzić, a efekt zaskoczy nawet mięsożerców.

Idealny bulion warzywny. Przepis nie tylko dla wegetarian

Kiedy masz ochotę na rosół, lub inną zupę, a może chcesz przygotować sos w wersji wege, przyda się bulion warzywny. Przepis oparty na bukiecie warzyw i kompozycji aromatycznych ziół z powodzeniem zastąpi każdy rodzaj mięs. Dzięki temu nie musisz rezygnować z dań kuchni polskiej. Wystarczy, że na co dzień sięgniesz po naszą recepturę, a każdy obiad przygotujesz w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 3 litry wody,
  • 5 marchewek,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 2 selery,
  • 1 seler naciowy,
  • 3 cebule,
  • 2 liście kapusty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • pęczek lubczyku (potocznie określany jako krzak maggi),
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Pamiętaj, że możesz zamrozić bulion warzywny. Po wystudzeniu wlej go do plastikowych pojemniczków i zamknij szczelnie. Włóż do zamrażarki w takiej pozycji, aby nic się nie wylało. Zamrożone porcje posłużą jako baza do zup, sosów i wielu innych dań. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na bulion warzywny Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę.
  2. Warzywa obierz i opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Włóż do garnka.
  4. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Całość gotuj przez trzy godziny na minimalnym ogniu.
  6. Następnie bulion warzywny przypraw solą i pieprzem oraz pieprzem cayenne.
  7. Wrzuć pęczek zielonej pietruszki i lubczyku.
  8. Gotuj przez kolejną godzinę. 
  9. Po tym czasie odcedź bulion.
  10. Klarowny wywar podawaj z makaronem lub użyj w formie bazy do innych potraw.
Więcej o: