Kotlety to świetne danie obiadowe, po które chętnie sięgamy. W kuchni polskiej można znaleźć wiele przepisów, jednak ten jest wyjątkowy. Za sprawą sezonowego warzywa całe danie jest pełne smaku, a do tego bardzo sycące.
vkuslandia /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety z fasoli
O kotletach po morawsku mogło słyszeć niewiele osób. Nic dziwnego, ponieważ lata świetności mają już za sobą. Okazuje się, że tym przysmakiem zajadali się wszyscy żyjący w czasach średniowiecza. Kawałki mięsa z dodatkiem młodej kapusty pochodzą z Wielkich Moraw, które teraz obejmują tereny południowej Polski, Czech, Austrii i fragmentu Węgier. Przeplatające się składniki, jakimi były warzywa i mięso, sprawiły, że powstały aromatyczne kotlety pełne charakteru. Pomimo że nie są trudne w wykonaniu, mało kto decyduje się na ich przygotowanie. Aby poznać dawne smaki, zamiast mielonych warto zrobić właśnie te kotlety.
REKLAMA
Przepis na kotlety po morawsku
Składniki:
1 kg młodej kapusty,
pół kilo mięsa mielonego,
duża cebula,
2 jajka,
5 łyżek mąki pszennej,
4 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
świeża natka pietruszki,
pół łyżeczki sody,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu kotletów jest zajęcie się kapustą i cebulą. Kapustę drobno posiekaj lub zetrzyj na specjalnej tarce. Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. Oba warzywa umieść w misce, zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Dzięki temu staną się miękkie, a cebula utraci swój gorzki posmak.
Po tym czasie odcedź warzywa i porządnie wyciśnij z nich nadmiar wody. Dodaj do nich posiekane lub przeciśnięte przez praskę mięso mielone. Wbij również jajko, dodaj przesianą przez sitko mąkę, śmietanę, sodę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i stworzenia zwartej masy.
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce wyłóż za pomocą łyżki przygotowaną masę, tworząc zgrabne kotleciki.
Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz do zarumienienia. Po wypieczeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.