-
Haps
-
Jak przygotować
- Wyrzuć klasyczny przepis, ten jest znacznie lepszy. Podlaska wersja nie ma sobie równych
Wyrzuć klasyczny przepis, ten jest znacznie lepszy. Podlaska wersja nie ma sobie równych
O niektórych daniach słyszał każdy. Taką potrawą jest właśnie szakszuka, która swoim smakiem urzekła miliony. Połączenie jajek z pomidorowym sosem to oryginalny przepis na śniadanie. Jednak na Podlasiu je się ją nieco inaczej. Dzięki tej metodzie jest jeszcze smaczniejsza.
Zobacz wideo Zielona szakszuka z serem Radamer
Nietuzinkowe śniadaniowe propozycje coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ kanapki, płatki z mlekiem lub tosty mogą się w końcu znudzić. Właśnie na taką okoliczność warto przygotować inne, trochę bardziej wymagające receptury. Klasyczny przepis na potrawę, którą jest szakszuka, może już znać każdy. To po prostu połączenie jajek z pomidorami i przyprawami. Jednak ludzie pochodzący z Podlasia postanowili trochę podkręcić znaną recepturę. Dodali do niej oryginalne smakołyki, które nadają potrawie nowego wyglądu i aromatu.
Przepis na podlaską szakszukę
Składniki:
- 100 g swojskiej kiełbasy,
- niewielka cebula,
- puszka krojonych pomidorów,
- 3 jajka,
- 150 g startego żółtego sera,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę obierz i posiekaj na drobno, żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę i kiełbasę. Podsmażaj je przez kilka minut do zarumienienia.
- Gdy składniki zostaną odpowiednio podsmażone, możesz dolać do nich pomidory z puszki. Gotuj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Nadmiar wody znajdujący się w pomidorach powinien w tym czasie odparować. Na koniec posyp mieszankę solą i pieprzem, zamieszaj.
- Po tym czasie na patelni zrób przestrzeń na 3 jajka. Pomiędzy pomidorami wbij jajka, przypraw je niewielką ilością soli i pieprzu.
- Gotuj całość pod przykryciem, do momentu całkowitego ścięcia się jajek.
- Tak przygotowaną szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem, a także obsypaną startym żółtym serem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl