Wyrzuć klasyczny przepis, ten jest znacznie lepszy. Podlaska wersja nie ma sobie równych

O niektórych daniach słyszał każdy. Taką potrawą jest właśnie szakszuka, która swoim smakiem urzekła miliony. Połączenie jajek z pomidorowym sosem to oryginalny przepis na śniadanie. Jednak na Podlasiu je się ją nieco inaczej. Dzięki tej metodzie jest jeszcze smaczniejsza.
Zobacz wideo Zielona szakszuka z serem Radamer

Nietuzinkowe śniadaniowe propozycje coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ kanapki, płatki z mlekiem lub tosty mogą się w końcu znudzić. Właśnie na taką okoliczność warto przygotować inne, trochę bardziej wymagające receptury. Klasyczny przepis na potrawę, którą jest szakszuka, może już znać każdy. To po prostu połączenie jajek z pomidorami i przyprawami. Jednak ludzie pochodzący z Podlasia postanowili trochę podkręcić znaną recepturę. Dodali do niej oryginalne smakołyki, które nadają potrawie nowego wyglądu i aromatu.

Przepis na podlaską szakszukę

Składniki:

  • 100 g swojskiej kiełbasy,
  • niewielka cebula,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 3 jajka,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę obierz i posiekaj na drobno, żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę i kiełbasę. Podsmażaj je przez kilka minut do zarumienienia.
  3. Gdy składniki zostaną odpowiednio podsmażone, możesz dolać do nich pomidory z puszki. Gotuj je przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Nadmiar wody znajdujący się w pomidorach powinien w tym czasie odparować. Na koniec posyp mieszankę solą i pieprzem, zamieszaj.
  4. Po tym czasie na patelni zrób przestrzeń na 3 jajka. Pomiędzy pomidorami wbij jajka, przypraw je niewielką ilością soli i pieprzu.
  5. Gotuj całość pod przykryciem, do momentu całkowitego ścięcia się jajek.
  6. Tak przygotowaną szakszukę podawaj ze świeżym pieczywem, a także obsypaną startym żółtym serem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: