Zerwij z krzaka i zrób najpyszniejsze ciasto. Lekkie jak chmurka, a smak to czysta poezja

Ten przepis na owocowy deser z pewnością przypadnie ci do gustu. Łączy on wszystko to, co najlepsze jest w okresie letnim. Jego podstawą jest kruche ciasto, a dalej jest tylko lepiej. W takiej wersji może oczarować nawet tych, którzy nie przepadają za słodkościami.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które jest lekkie, owocowe i idealne do kawy to mamy jedną propozycją. Jest nią malinowa chmurka, która łączy w sobie kruche ciasto, malinową masę, waniliowy smak i kruchą bezę. W jej wykonaniu nie ma nic skomplikowanego, dlatego zrobisz je bez najmniejszego problemu. To świetna alternatywna dla ciężkich deserów, których nie brakuje w cukierniach.

Przepis na malinową chmurkę

Składniki na kruche ciasto

  • 3 żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • dwie łyżki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Składniki na malinową warstwę

  • 500 g mrożonych malin,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 3,5 szklanki wrzątku.

Składniki na krem waniliowy

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Składniki na bezę

  • 3 białka,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dosyp do składników cukier waniliowy. Masło podziel na mniejsze kawałki i również wrzuć je do reszty produktów.
  2. Oddziel białka od żółtek. Te drugie umieść w misce ze składnikami. Całość dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Następnie uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij je z chłodziarki i rozwałkuj na kształt przygotowanej formy. Ciasto ułóż w blaszce i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Podpiecz przez około 15 minut.
  4. W tym czasie przygotuj masę na malinową warstwę. Galaretki umieść w miseczce i rozpuść je we wrzątku. Odstaw je na do wystudzenia, a następnie dodaj do nich mrożone owoce, zamieszaj. Wstaw galaretkę do lodówki na około 10 minut, by lekko stężała.
  5. Po tym czasie wyjmij galaretkę i rozlej ją na wypieczonym cieście. Wstaw całość do lodówki.
  6. Teraz czas na przygotowanie kremu waniliowego. Wszystkie podane składniki umieść w dużej misce i dokładnie z sobą wymieszaj za pomocą miksera. Gdy masa będzie gotowa, wylej ją na galaretkę. Ponownie odstaw całość do schłodzenia.
  7. W czasie kiedy całość się chłodzi, przygotuj bezę. Białka umieść w misce i ubij je na sztywną pianę. Do miksującej się masy dodawaj stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodaj również mąkę ziemniaczaną, wymieszaj do połączenia.
  8. Masę bezową rozsmaruj na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Forma powinna być takiej wielkości jak tak, w której znajduje się ciasto. Tak przygotowaną bezę piecz w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez około 60 minut.
  9. Po tym czasie przestudzoną bezę ułóż na wierzchu ciasta. Ponownie wstaw całość do lodówki na kilka godzin.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA