• Link został skopiowany

To najbardziej znany indyjski koktajl i cały świat oszalał na jego punkcie. Jak zrobić mango lassi? Prościzna

Mango lassi to koktajl na bazie mleka, jogurtu i owocu mango, który wręcz podbił świat. Smakuje obłędnie mimo prostych składników, a połączenie nabiału i słodkiego owoc gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Zapomnij o nudnych szejkach bananowych. Mango lassi smakiem przeniesie cię prost na ulice Bombaju.
Mango lassi
A_Lein /Shutterstock

Więcej przepisów na koktajle owocowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kuchnia indyjska to nie tylko pyszne curry, rozpływający się w ustach butter chicken i chrupiące, nadziewane w różny sposób samosy. To także najsłynniejszy koktajl owocowy świata, czyli mango lassi, które smakuje tak, że można paść na kolana. To idealny deser po obfitym obiedzie lub sposób na orzeźwienie i pokrzepienie w upalne dni. Jaki jest fenomen tego napoju? Oprócz smaku istotne są proste składniki i szybkość wykonania. Jeśli masz blender, to pędź do sklepu po świeże, soczyste mango. Nie możesz nie wypróbować tego przepisu. 

Najsłynniejszy koktajl świata. Jak zrobić indyjskie mango lassi?

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • opcjonalnie szczypta kardamonu

Sposób wykonania:

  1. Mango przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ wrzuć do misy blendera. 
  2. Dodaj zimne mleko i schłodzony jogurt i zmiksuj całość na jednolitą, rzadką masę. Jeśli uważasz, ze napój jest za gęsty - dodaj więcej mleka. 
  3. Dodaj cukier lub miód oraz odrobinę kardamonu. Ponownie chwilę zmiksuj i podawaj w koktajlówkach lub szklankach z kawałkami mango jako dekoracją. 

Czasem człowiek nie może się nadziwić, że z tak prostych rzeczy można wyczarować takie cuda. Mango lassi najlepiej smakuje schłodzone, jednak nie polecam podawać tego koktajlu z kostkami lodu. Lepiej wcześniej schłodzić szklanki lub użyć stalowych kostek do drinków.

Więcej o: