To najbardziej znany indyjski koktajl i cały świat oszalał na jego punkcie. Jak zrobić mango lassi? Prościzna

Mango lassi to koktajl na bazie mleka, jogurtu i owocu mango, który wręcz podbił świat. Smakuje obłędnie mimo prostych składników, a połączenie nabiału i słodkiego owoc gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Zapomnij o nudnych szejkach bananowych. Mango lassi smakiem przeniesie cię prost na ulice Bombaju.

Więcej przepisów na koktajle owocowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kuchnia indyjska to nie tylko pyszne curry, rozpływający się w ustach butter chicken i chrupiące, nadziewane w różny sposób samosy. To także najsłynniejszy koktajl owocowy świata, czyli mango lassi, które smakuje tak, że można paść na kolana. To idealny deser po obfitym obiedzie lub sposób na orzeźwienie i pokrzepienie w upalne dni. Jaki jest fenomen tego napoju? Oprócz smaku istotne są proste składniki i szybkość wykonania. Jeśli masz blender, to pędź do sklepu po świeże, soczyste mango. Nie możesz nie wypróbować tego przepisu. 

Najsłynniejszy koktajl świata. Jak zrobić indyjskie mango lassi?

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • opcjonalnie szczypta kardamonu

Sposób wykonania:

  1. Mango przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ wrzuć do misy blendera. 
  2. Dodaj zimne mleko i schłodzony jogurt i zmiksuj całość na jednolitą, rzadką masę. Jeśli uważasz, ze napój jest za gęsty - dodaj więcej mleka. 
  3. Dodaj cukier lub miód oraz odrobinę kardamonu. Ponownie chwilę zmiksuj i podawaj w koktajlówkach lub szklankach z kawałkami mango jako dekoracją. 

Czasem człowiek nie może się nadziwić, że z tak prostych rzeczy można wyczarować takie cuda. Mango lassi najlepiej smakuje schłodzone, jednak nie polecam podawać tego koktajlu z kostkami lodu. Lepiej wcześniej schłodzić szklanki lub użyć stalowych kostek do drinków.

Więcej o: