Kotlety mielone to klasyka. Nic dziwnego, są proste do przygotowania i świetnie smakują z różnymi dodatkami, można je także przygotować z różnego rodzaju mięs i wzbogacić o różnorodne dodatki. Część osób przygotowuje mielone, dodając do nich wymoczoną wcześniej w wodzie lub mleku bułkę. Jeśli nie masz na to czasu, a także chcesz nieco odchudzić to danie, wypróbuj nasz patent. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Mielone to świetny pomysł na obiad dla zabieganych. Wystarczy tylko połączyć mięso z przyprawami i ulubionymi dodatkami i w zasadzie to tyle. Później już tylko wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i czekamy, aż będą gotowe. Aby jeszcze skrócić czas ich przygotowania, warto skorzystać z naszej podpowiedzi.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso mielone przełóż do dużej miski. Przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Jeśli lubisz kotlety z dodatkiem cebulki, możesz pokroić wcześniej jedną i zeszklić na oleju, a następnie wystudzić i dodać do mięsa. Gdy odpowiednio doprawisz mielone, podsyp je bułką tartą (wystarczą trzy czubate łyżki) i całość dokładnie wymieszaj.
Następnie z powstałej masy formuj niewielkie kulki i obtaczaj je dodatkowo w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety przełóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż z każdej ze stron na złoty kolor. Następnie przełóż gotowe danie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsącz nadmiar tłuszczu. Potrawę możesz serwować z dodatkiem ziemniaków, czy pieczywa.