Jak zrobić kotlety mielone? Odpuść ten dodatek. Mięso będzie soczyste i wchłonie mniej tłuszczu

Jak zrobić kotlety mielone? To pytanie zadają sobie nie tylko fani tradycyjnej polskiej kuchni. A to dlatego, że mielone mogą świetnie smakować nie tylko w towarzystwie ziemniaków. Te w nieco mniejszej wersji będą świetnym dodatkiem do sosów, makaronów, czy sałatek.

Kotlety mielone to klasyka. Nic dziwnego, są proste do przygotowania i świetnie smakują z różnymi dodatkami, można je także przygotować z różnego rodzaju mięs i wzbogacić o różnorodne dodatki. Część osób przygotowuje mielone, dodając do nich wymoczoną wcześniej w wodzie lub mleku bułkę. Jeśli nie masz na to czasu, a także chcesz nieco odchudzić to danie, wypróbuj nasz patent. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić kotlety mielone? Najlepiej szybko!

Mielone to świetny pomysł na obiad dla zabieganych. Wystarczy tylko połączyć mięso z przyprawami i ulubionymi dodatkami i w zasadzie to tyle. Później już tylko wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz i czekamy, aż będą gotowe. Aby jeszcze skrócić czas ich przygotowania, warto skorzystać z naszej podpowiedzi. 

Szybki przepis na mielone. Zrezygnuj z tego dodatku

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • wędzona papryka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso mielone przełóż do dużej miski. Przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Jeśli lubisz kotlety z dodatkiem cebulki, możesz pokroić wcześniej jedną i zeszklić na oleju, a następnie wystudzić i dodać do mięsa. Gdy odpowiednio doprawisz mielone, podsyp je bułką tartą (wystarczą trzy czubate łyżki) i całość dokładnie wymieszaj.

Następnie z powstałej masy formuj niewielkie kulki i obtaczaj je dodatkowo w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety przełóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż z każdej ze stron na złoty kolor. Następnie przełóż gotowe danie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsącz nadmiar tłuszczu. Potrawę możesz serwować z dodatkiem ziemniaków, czy pieczywa

Więcej o: