Najprostszy przepis na gofry. Będą idealnie chrupiące. Nie zapomnij o owocach i bitej śmietanie

Kiedy masz chęć na coś słodkiego lub jakąś śniadaniową odmianę, to nic dziwnego, że szukasz prostego przepisu na gofry. Dzięki temu w kilka chwil przygotujesz wyjątkowy posiłek - również dla maluchów.

Pyszne i chrupiące gofry, niczym te z budki nad morzem? Kto raz spróbował prostego przysmaku, ten chętnie sięgnie po niego raz jeszcze. Nie musisz jednak wyjeżdżać daleko lub szukać w okolicy miejsca, gdzie sprzedadzą ci smakołyk. Wypróbuj nasz prosty przepis i zrób takie w domu.

Zobacz wideo

Jak wygląda najprostszy przepis na gofry? Oto on!

Kluczem idealnych gofrów jest ich konsystencja. O ile te kupowane są zawsze chrupiące, o tyle te domowe już niekoniecznie. Oczekujesz spektakularnych efektów, a ostatecznie uzyskujesz miękki placek daleki od ideału. Dlatego, zanim zaczniesz swoją przygodę z goframi, pamiętaj, aby ustawić maszynkę na maksymalną temperaturę i nagrzej ją, aż będzie naprawdę gorąca. Tylko wtedy gofry upieką się, a nie uduszą, zyskując chrupiącą skórkę. Ważne jest również ciasto, dlatego koniecznie wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • pełna szklanka mleka
  • 2 jajka,
  • 40 g oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Szybkie gofry możesz podawać w dowolnej konfiguracji. Idealnie smakują zarówno z samymi owocami, jak i bitą śmietaną. Sos czekoladowy, syrop z agawy lub miód również stworzą pyszną kompozycję. Szalej i rób przeróżne wersje, aż najesz się do syta. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Prosty i szybki przepis na gofry. Sposób przygotowania

  1. Wyciągnij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Do miski wlej mleko, olej i wbij jajka. Zmiksuj na najwyższych obrotach. 
  3. Następnie przesiej mąkę i wsyp razem z proszkiem do pieczenia. 
  4. Dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli.
  5. Całość zmiksuj, aż powstanie jednolita konsystencja.
  6. Na mocno rozgrzaną gofrownicę wylej porcję ciasta i zamknij.
  7. Piecz pięć minut. Wyciągnij i zjadaj z ulubionymi dodatkami również w formie śniadania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.