Jak zrobić pyzy z warzywnym nadzieniem? Podaj je z tymi dodatkami, a goście będą zachwyceni

Pyzy z warzywnym nadzieniem to pomysł na lekki, bezmięsny obiad, który zachwyca wyjątkowym smakiem. Co zrobić, aby wyszły idealnie? Liczy się przede wszystkim dobrze przyprawiony farsz i specjalne dodatki.

Pyzy to jedno z klasycznych dań, które zwykle przygotowuje się z mięsem, ale można też je przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Podajemy przepis na pyzy z marchewkowo-cebulowym farszem. Ta potrawa będzie miała jeszcze bogatszy smak, jeśli zaserwuje się ją ze specjalnymi dodatkami. Jak przyrządzić pyzy z warzywami?

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Pyzy z warzywnym nadzieniem. Dodaj te składniki, a będą miały idealny smak

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • biała cebula,
  • trzy marchewki,
  • olej do smażenia,
  • pieprz kolorowy,
  • sól,
  • płynny miód,
  • suszone pomidory,
  • masło do podania.

Pyzy z warzywami smakują najlepiej z miodem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. Marchew obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij na niej cebulę. Dodaj pokrojoną marchew, pieprz, sól i smaż całość przez około dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę i zagnieć ciasto. Podziel je na części i wycinaj z niego niewielkie fragmenty. Na każdy z nich nakładaj farsz, zlepiaj brzegi i formuj kule. 
  5. Zagotuj wodę w garnku. Wrzucaj pyzy partiami na wrzącą wodę i gotuj do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy wyciągaj z wody delikatnie, najlepiej łyżką cedzakową. 

Pyzy smakują wyśmienicie podane z roztopionym masłem, polane odrobiną miodu oraz z dodatkiem pokrojonych w drobne kawałki suszonych pomidorów. Jako dodatki sprawdzą się też orzechy włoskie. Danie najlepiej serwować bezpośrednio po przygotowaniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.