-
Haps
-
Jak przygotować
- Pyzy z warzywnym nadzieniem to świetny pomysł na smaczny i lekki obiad. Te dodatki są najlepsze
Jak zrobić pyzy z warzywnym nadzieniem? Podaj je z tymi dodatkami, a goście będą zachwyceni
Pyzy z warzywnym nadzieniem to pomysł na lekki, bezmięsny obiad, który zachwyca wyjątkowym smakiem. Co zrobić, aby wyszły idealnie? Liczy się przede wszystkim dobrze przyprawiony farsz i specjalne dodatki.
Pyzy to jedno z klasycznych dań, które zwykle przygotowuje się z mięsem, ale można też je przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Podajemy przepis na pyzy z marchewkowo-cebulowym farszem. Ta potrawa będzie miała jeszcze bogatszy smak, jeśli zaserwuje się ją ze specjalnymi dodatkami. Jak przyrządzić pyzy z warzywami?
Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Pyzy z warzywnym nadzieniem. Dodaj te składniki, a będą miały idealny smak
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- biała cebula,
- trzy marchewki,
- olej do smażenia,
- pieprz kolorowy,
- sól,
- płynny miód,
- suszone pomidory,
- masło do podania.
Pyzy z warzywami smakują najlepiej z miodem i suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i przeciśnij przez praskę.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. Marchew obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni, zeszklij na niej cebulę. Dodaj pokrojoną marchew, pieprz, sól i smaż całość przez około dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę i zagnieć ciasto. Podziel je na części i wycinaj z niego niewielkie fragmenty. Na każdy z nich nakładaj farsz, zlepiaj brzegi i formuj kule.
- Zagotuj wodę w garnku. Wrzucaj pyzy partiami na wrzącą wodę i gotuj do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pyzy wyciągaj z wody delikatnie, najlepiej łyżką cedzakową.
Pyzy smakują wyśmienicie podane z roztopionym masłem, polane odrobiną miodu oraz z dodatkiem pokrojonych w drobne kawałki suszonych pomidorów. Jako dodatki sprawdzą się też orzechy włoskie. Danie najlepiej serwować bezpośrednio po przygotowaniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl