Nie ma nic lepszego niż swojskie, letnie dania. Na piedestale znajdziemy wiele smakołyków z sezonowych warzyw, jednak kalafiorowa w tym wypadku absolutnie rządzi! Szczególnie jeśli zostanie wzbogacona o jeden składnik - Ewa Wachowicz zdradziła przepis na zupę, która często gości na jej stole.
Zupa kalafiorowa jest łatwa, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Dla wielu to smak rodem z czasów beztroskiego dzieciństwa i wspomnienie letniego obiadu u babci. Do jej przygotowania nie potrzebujemy tony składników, a jedynie dobrą bazę. Tu króluje przede wszystkim prostota i smak! Warto jednak odrobinę urozmaicić kultowy skład - Ewa Wachowicz radzi, by, zamiast zagęszczać zupę śmietaną, postawić na coś nieco bardziej oryginalnego.
Zabielanie zupy śmietaną czy dodawanie zasmażki to babcina specjalność. Często jednak mimo to zupa jest mdła, lekka i zbyt wodnista. Wówczas przepis Ewy Wachowicz sprawdzi się perfekcyjnie. Sekretnym składnikiem jest serek mascarpone. To właśnie ten nabiał sprawi, że danie będzie aksamitne, kremowe i smaczne jak nigdy wcześniej! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: