Mdła zupa kalafiorowa? W ten sposób tego unikniesz. Ewa Wachowicz dodaje kremowy i delikatny składnik

Zupa kalafiorowa to prawdziwa klasyka w letnim menu. Przepis warto jednak odrobinę podrasować - Ewa Wachowicz ma na to sprawdzony sposób. Zamiast śmietany dodaje inny, kremowy składnik. Wówczas danie jest delikatne, aksamitne i o niebo lepsze. Zapomnij więc o mdłej, nudnej zupie, zmień mały szczegół, a wyjdzie rewelacyjna!

Nie ma nic lepszego niż swojskie, letnie dania. Na piedestale znajdziemy wiele smakołyków z sezonowych warzyw, jednak kalafiorowa w tym wypadku absolutnie rządzi! Szczególnie jeśli zostanie wzbogacona o jeden składnik - Ewa Wachowicz zdradziła przepis na zupę, która często gości na jej stole. 

Zapomnij o mdłej kalafiorowej. Ewa Wachowicz dodaje do zupy ten składnik

Zupa kalafiorowa jest łatwa, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Dla wielu to smak rodem z czasów beztroskiego dzieciństwa i wspomnienie letniego obiadu u babci. Do jej przygotowania nie potrzebujemy tony składników, a jedynie dobrą bazę. Tu króluje przede wszystkim prostota i smak! Warto jednak odrobinę urozmaicić kultowy skład - Ewa Wachowicz radzi, by, zamiast zagęszczać zupę śmietaną, postawić na coś nieco bardziej oryginalnego. 

Zabielanie zupy śmietaną czy dodawanie zasmażki to babcina specjalność. Często jednak mimo to zupa jest mdła, lekka i zbyt wodnista. Wówczas przepis Ewy Wachowicz sprawdzi się perfekcyjnie. Sekretnym składnikiem jest serek mascarpone. To właśnie ten nabiał sprawi, że danie będzie aksamitne, kremowe i smaczne jak nigdy wcześniej! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • pół kalafiora,
  • 1,5 l wywaru jarzynowego,
  • serek mascarpone,
  • 4 ziemniaki,
  • marchew,
  • dymka ze szczypiorkiem,
  • łyżka masła klarowanego,
  • garść świeżego kopru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Masło rozgrzej w garnku. Ziemniaki i marchewkę obierz, przemyj i pokrój. Kartofle mają mieć kształt kostki, natomiast marchew posiekaj w talarki. Warzywa delikatnie podsmaż.
  2. Składniki zalej bulionem. 
  3. Teraz pora na kalafiora - oczyść, przepłucz warzywo. Podziel je na mniejsze różyczki i dodaj do garnka. Przykryj na czynie pokrywką i gotuj na średniej mocy palnika, do momentu aż warzywa będą miękkie. 
  4. Po tym czasie dodawaj stopniowo mascarpone, cały czas mieszając. Warto też przełożyć chochle zupy do miski, rozpuścić.w niej serek i wtedy dopiero dodać do garnka. 
  5. Na koniec dodaj posiekaną dymkę i koperek. Zupę zamieszaj i dopraw solą i pieprzem. 
  6. Tak przygotowana kalafiorowa jest już gotowa do podania. Najlepiej smakuje z kromką wiejskiego chleba lub małymi grzankami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.