Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czego potrzebujemy, żeby zrobić pyszne ogórki kiszone? Oczywiście niewielkich, świeżych i jędrnych ogórków gruntowych, solanki, chrzanu, kopru i czosnku. Jednak nasze babcie znały sposób, dzięki któremu ogórki nie tylko szybciej się kisiły i nie psuły, ale jeszcze smakowały jak spełniona lista marzeń. Co jest tym sekretnym składnikiem? Liście dębu.
Podam teraz proporcje na jeden litrowy słoik, a nie na ilość ogórków. Trzeba pamiętać, że do słoika ogórki trzeba upychać ciasno, dlatego przyjmijmy, że do jednego słoika wejdzie od 8 do 10 średnich ogórków gruntowych.
Składniki na jeden litrowy słoik:
Zdawałoby się, ze to nic takiego, ale ogórki z liśćmi dębu to zupełnie nowe doznanie smakowe. Jeśli chcesz dodatkowo je podkręcić, możesz dołożyć po listku czarnej porzeczki lub wiśni. Będą idealne.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!