Dodaj do ogórków kiszonych, a będą nie palce, ale słoik lizać. Te liście masz nad głową

Jak zrobić ogórki kiszone? Chyba każdy doskonale zna ten przepis, ale czy wiecie, co zrobić, by ogórki smakowały jeszcze lepiej? Te dodatki podkręcą je do tego stopnia, że odlecicie w kosmos, albo jeszcze dalej. Wystarczy kilka listków.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czego potrzebujemy, żeby zrobić pyszne ogórki kiszone? Oczywiście niewielkich, świeżych i jędrnych ogórków gruntowych, solanki, chrzanu, kopru i czosnku. Jednak nasze babcie znały sposób, dzięki któremu ogórki nie tylko szybciej się kisiły i nie psuły, ale jeszcze smakowały jak spełniona lista marzeń. Co jest tym sekretnym składnikiem? Liście dębu. 

Najlepsze ogórki kiszone. Co do nich dodać?

Podam teraz proporcje na jeden litrowy słoik, a nie na ilość ogórków. Trzeba pamiętać, że do słoika ogórki trzeba upychać ciasno, dlatego przyjmijmy, że do jednego słoika wejdzie od 8 do 10 średnich ogórków gruntowych. 

Składniki na jeden litrowy słoik:

  • ok. 8-10 niewielkich ogórków gruntowych
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • 2 kawałki korzenia chrzanu
  • gałązka kopru z baldachem
  • solanka: na jeden litr wody jedna łyżka soli
  • listek laurowy

Sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i namocz przez godzinę w ziemnej wodzie. W tym czasie przygotuj słoiki - muszą być wyparzone i suche. 
  2. Na dno każdego słoika włóż czosnek, gorczycę, chrzan oraz liście i listek laurowy. Ułóż ogórki ciasno w pionie tak, by można było swobodnie zakręcić zakrętkę. 
  3. Przygotuj solankę. Zagotuj wodę z solą w odpowiedniej proporcji i odłóż, by lekko przestygła. Pamiętaj, by nie zalewać ogórków kiszonych gorącą solanką - powinna mieć temperaturę letnią. 
  4. Przestudzoną solanką zalej słoiki z ogórkami i szczelnie je zakręć. Odłóż na 3-5 dni w ciepłe miejsce, by ruszył proces kiszenia. Następnie przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu. 

Zdawałoby się, ze to nic takiego, ale ogórki z liśćmi dębu to zupełnie nowe doznanie smakowe. Jeśli chcesz dodatkowo je podkręcić, możesz dołożyć po listku czarnej porzeczki lub wiśni. Będą idealne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.