Trudno uwierzyć, że ten sernik jest lepszy od klasyka. Przygotowanie to banał, a podanie to mistrzostwo

Sernik to nie tylko król wszystkich imprez, a także świetny deser, gdy za oknem słońce nie daje nam spokoju. Dorzucenie do niego sezonowych owoców sprawia, że jest jeszcze smaczniejszy. A dodatek tego składnika gwarantuje jego lekkość i aksamitność.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Gdy myślimy o serniku przed oczami możemy zobaczyć puszystą masę, która po włożeniu do ust od razu się w nich rozpływa. Całość jest nie za sucha, nie za mokra, a w środku nie czuć grudek i kawałków niektórych składników. Oprócz smaku wyróżnia się nienagannym wyglądem, który urzeka każdego. Aby taka wizja ciasta mogła się ziścić, warto dodać do niego serek mascarpone. Dzięki niemu masa będzie jeszcze bardziej jedwabista i gładka. Nie zapomnij także o sezonowych owocach, którymi są jagody. Po wypieczeniu będą się świetnie prezentować.

Przepis na sernik z jagodami

Składniki na spód

  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki masła,
  • żółtko,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Składniki na masę serową
  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 350 g jagód.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu. Do większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, a także posiekane na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj całość do powstania grudek. Następnie wlej żółtko i dokładnie wyrób do uzyskania ciasta.
  2. Tak przygotowaną masą wylep tortownicę. Jeśli tylko dasz radę, możesz również podlepić nią boki. Blaszkę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
  3. Teraz czas na przyrządzenie masy serowej. W misce umieść twaróg sernikowy i serek mascarpone. Cały czas miksując wbij jajka, wsyp dwa opakowania budyniu waniliowego, cukier, cukier waniliowy i wlej ekstrakt waniliowy. Z podanych składników powinna powstać jednolita i gładka masa.
  4. Jagody dokładnie przemyj pod bieżącą wodą. Następnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego i wsyp do masy serowej. Delikatnie zamieszaj za pomocą szpatułki.
  5. Tak przygotowaną masą wylej podpieczony spód. Wierzch wyrównaj i wstaw do piekarnika, który dalej rozgrzany jest do 180°C. Piecz przez około 40 minut. Wypieczony pozostaw w urządzeniu do przestudzenia. Następnie przechowuj w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: