Sok z malin, czyli przepis na domowej roboty przetwory. Z tą zasadą wyjdzie jak ten od babci

Wyposażenie domowej spiżarni na jesień i zimę to ważna sprawa, dlatego warto już teraz zabrać się za sezonowe owoce i przygotować słoiki i buteleczki pełne smaku. Przepis na sok malinowy to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć w kolekcji przetworów. Wyjdzie obłędnie smaczny jak u babci, a to wszystko za sprawą dorodnych owoców i kilku prostych zasad.

Wśród domowych przetworów królują kiszonki, sałatki czy nalewki. Ważnym rarytasem są jednak także owocowe akcenty takie jak dżemy, powidła i syropy. W kolekcji nie może zabraknąć także soku malinowego, który nie tylko wyśmienicie smakuje na wiele sposobów, ale także uważany jest za medykament. 

Sok z malin - przepis na smaki lata zamknięte w butelce 

Przetwory przygotowane z sezonowych owoców są bezkonkurencyjne dla produktów sklepowych. W rarytasach które wyszły spod naszej ręki, na próżno szukać konserwantów, barwników i innych chemicznych dodatków - to samo zdrowie i maksimum smaku. Jeśli zatem planujesz wyposażyć swoją spiżarnię na jesień i zimę, pamiętaj o soku z malin. To prawdziwa bomba witaminowa, a także słodki dodatek do herbaty, wypieków i deserów

Domowej roboty sok z malin to produkt obowiązkowy w każdej spiżarni. Kluczowe podczas przygotowania są świeże, ekologiczne owoce, najlepiej własnej uprawy. Na drugim miejsc w składzie figuruje cukier i na tym kończy się lista. Teraz wystarczy tylko odpowiednie ugotowanie i przetworzenie owoców, szczypta cierpliwości i gotowe! Więcej ciekawych przepisów znajdziesz nas stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Przepis na sok z malin, który smakuje jak u babci 

Tak jak wyżej wspominaliśmy, w przypadku soku z malin nie trzeba wiele. Kluczem do sukcesu są dorodne owoce. Później tylko całość gotujemy przez kilka godzin, przelewamy do butelek i gotowe. Ważne są jednak złote proporcje, dlatego na 1,5 kg świeżych malin przygotuj około 350 g cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Gdy mamy już piękne, dojrzałe owoce. Należy je dokładnie przebrać - usuń zepsute, niedojrzałe czy spleśniałe sztuki. 
  2. Przygotuj duży słój. Na dno wsyp odrobinę cukru, warstwę malin i tak przekładaj te dwa produkty. 
  3. Czynność powtarzaj, aż składniki się skończą.
  4. Słoik przykryj gazą i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstaw na około trzy dni - pamiętaj jednak, by maliny dwa razy w ciągu dnia kilkukrotnie zamieszać.
  5. Sok, który powstał, przelej do garnka. Z kolei maliny przełóż do czystej gazy i odciśnij z nadmiaru płynu. Całość zagotuj w rondelku i przelej do sparzonych, szklanych butelek lub słoików.
  6. Naczynia szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.
  7. Dodatkowa pasteryzacja nie jest konieczna - sok przekładamy do spiżarni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.