Wśród domowych przetworów królują kiszonki, sałatki czy nalewki. Ważnym rarytasem są jednak także owocowe akcenty takie jak dżemy, powidła i syropy. W kolekcji nie może zabraknąć także soku malinowego, który nie tylko wyśmienicie smakuje na wiele sposobów, ale także uważany jest za medykament.
Przetwory przygotowane z sezonowych owoców są bezkonkurencyjne dla produktów sklepowych. W rarytasach które wyszły spod naszej ręki, na próżno szukać konserwantów, barwników i innych chemicznych dodatków - to samo zdrowie i maksimum smaku. Jeśli zatem planujesz wyposażyć swoją spiżarnię na jesień i zimę, pamiętaj o soku z malin. To prawdziwa bomba witaminowa, a także słodki dodatek do herbaty, wypieków i deserów.
Domowej roboty sok z malin to produkt obowiązkowy w każdej spiżarni. Kluczowe podczas przygotowania są świeże, ekologiczne owoce, najlepiej własnej uprawy. Na drugim miejsc w składzie figuruje cukier i na tym kończy się lista. Teraz wystarczy tylko odpowiednie ugotowanie i przetworzenie owoców, szczypta cierpliwości i gotowe! Więcej ciekawych przepisów znajdziesz nas stronie głównej Gazeta.pl
Tak jak wyżej wspominaliśmy, w przypadku soku z malin nie trzeba wiele. Kluczem do sukcesu są dorodne owoce. Później tylko całość gotujemy przez kilka godzin, przelewamy do butelek i gotowe. Ważne są jednak złote proporcje, dlatego na 1,5 kg świeżych malin przygotuj około 350 g cukru.
Sposób przygotowania: