Większość z nas zna je w wytrawnej formie, podawane z ciemnym, pieczeniowym sosem i sztuką mięsa. Pyzy lubują się jednak także w słodkim anturażu, a szczególnie podane z sezonowymi owocami. Wyjaśniamy w kilku krokach jak je bezbłędnie i ekspresowo przygotować. Zapewniamy, że proste danie podbije kubki smakowe każdego!
Pyzy można przygotować na dwa sposoby - przede wszystkim dzielimy je na te z ziemniaków i drożdżowe. Obie wersje są obłędnie smaczne, jednak słodka smakuje o niebo lepiej, gdy postawimy na pulchne, wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jak się za nie zabrać? To dziecinnie proste, a efekt rozpieści wszystkie zmysły, nawet najbardziej wymagających.
Słodkie pyzy zwane też pampuchami czy buchtami lubują się w owocowym akcencie, a że o tej porze roku sezonowych dobra nie brakuje, polecamy właśnie takie zestawienie. Świetnie sprawdzi się zatem sos truskawkowy, malinowy i oczywiście jagodowy! Poza nutą słodyczy ważne jest jednak samo ciasto - tu królują przede wszystkim złote proporcje i minimalna ilość składników. Więcej wakacyjnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: