Przepis na pyzy na słodko. Regionalne, pulchne kluchy z owocowym akcentem, to smak tego lata

Wśród letnich obiadów nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków, podobnie jak owocowego akcentu. Przepis na słodkie pyzy wypadnie zatem rewelacyjnie. Sekretem smaku, pulchnych, drożdżowych pampuchów są odpowiednie proporcje ciasta i dorodne, słodkie owoce. Receptura babci jest niezawodna - tu króluje prostota i smak!

Większość z nas zna je w wytrawnej formie, podawane z ciemnym, pieczeniowym sosem i sztuką mięsa. Pyzy lubują się jednak także w słodkim anturażu, a szczególnie podane z sezonowymi owocami. Wyjaśniamy w kilku krokach jak je bezbłędnie i ekspresowo przygotować. Zapewniamy, że proste danie podbije kubki smakowe każdego! 

Słodkie pyzy - kultowe danie idealne na letni obiad

Pyzy można przygotować na dwa sposoby - przede wszystkim dzielimy je na te z ziemniaków i drożdżowe. Obie wersje są obłędnie smaczne, jednak słodka smakuje o niebo lepiej, gdy postawimy na pulchne, wyrośnięte ciasto drożdżowe. Jak się za nie zabrać? To dziecinnie proste, a efekt rozpieści wszystkie zmysły, nawet najbardziej wymagających. 

Słodkie pyzy zwane też pampuchami czy buchtami lubują się w owocowym akcencie, a że o tej porze roku sezonowych dobra nie brakuje, polecamy właśnie takie zestawienie. Świetnie sprawdzi się zatem sos truskawkowy, malinowy i oczywiście jagodowy! Poza nutą słodyczy ważne jest jednak samo ciasto - tu królują przede wszystkim złote proporcje i minimalna ilość składników. Więcej wakacyjnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na pyzy na słodko z owocowym dodatkiem

Składniki: 

  • 2.5 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 40 g drożdży,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • odrobina cukru,
  • szczypta soli,
  • 300 g świeżych malin,
  • kubeczek jogurtu lub bita śmietana,
  • 1/2 szklanki mleka. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku połącz drożdże z cukrem, trzema łyżkami mąki i 1/2 szklanką ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie resztę mąki wsyp do miski dodaj sól, jaja, resztę mleka, tłuszcz. Na końcu dodaj wyrośnięte drożdże. Całość połącz i energicznie wyrabiaj do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  3. Dobrze wyrobione ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 60 min. Z ciasta odrywaj kawałki i formuj estetyczne kule. Pyzy ponownie odłóż pod przykryciem na 20 minut - wtedy będą piękne, puszyste i wyrośnięte. 
  4. Tak przygotowane pyzy gotuj na parze przez około 13 minut. 
  5. W tym czasie przygotuj sos malinowy - owoce zmiksuj z jogurtem lub podaj słodkie pyzy z bitą śmietaną, a obok estetycznie ułóż maliny. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.