Spaghetti all'assassina to jedno z najprostszych włoskich dań obiadowych. Do jego przyrządzenia nie potrzeba nie wiadomo ilu składników. Wystarczy makaron, oliwa, pomidory, chili i czosnek. Ta potrawa ma niezwykle intensywny smak i przygotowuje się ją w dość nietypowy sposób. Dlaczego? Surowy makaron najpierw należy... podsmażyć na patelni z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i chili.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Jak zrobić spaghetti all'assassina? Do tej potrawy potrzeba niewielu składników
Główne produkty potrzebne do przyrządzenia spaghetti all'assassina to czosnek, chili i pomidory. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem.
Składniki:
- 400 g spaghetti,
- trzy ząbki czosnku,
- świeża papryka chili,
- pięć łyżek oliwy,
- pół szklanki koncentratu pomidorowego,
- puszka pomidorów 400 g,
- szklanka wody,
- sól i pieprz do smaku.
Makaron należy podawać bezpośrednio po jego przygotowaniu
Do przyrządzenia spaghetti potrzebna będzie duża żeliwna patelnia.
Przygotowanie:
- Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pokrój paprykę chili w bardzo drobne kawałki.
- Zblenduj pomidory w puszce ze szklanką wody i odrobiną soli.
- Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę, dodaj czosnek, paprykę chili i podsmaż całość przez chwilę, co chwilę mieszając składniki. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj wszystko.
- Kiedy mieszanka się zagrzeje, dodaj do niej surowy makaron. Powinien się lekko przysmażyć, ale należy uważać, aby go nie połamać.
- Dodaj do patelni z makaronem przygotowany wcześniej bulion pomidorowy. Makaron powinien się ugotować al dente.
- Gotowe danie przełóż do talerzy i dopraw pieprzem. Smacznego!
Makaron smakuje najlepiej podawany bezpośrednio po przygotowaniu. Zamiast pomidorów z puszki można też użyć passaty pomidorowej. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl