• Link został skopiowany

Jak zrobić spaghetti all'assassina? To danie jest banalnie proste, ale posiada niebanalny smak

Nie wiesz, jak zrobić spaghetti all'assassina? Ta potrawa składa się z niewielu składników, a proces jej przygotowania nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jest sycące, smaczne i pięknie prezentuje się na talerzach.
Jak zrobić spaghetti?
Fot. Maurijn Pach/Pexels

Spaghetti all'assassina to jedno z najprostszych włoskich dań obiadowych. Do jego przyrządzenia nie potrzeba nie wiadomo ilu składników. Wystarczy makaron, oliwa, pomidory, chili i czosnek. Ta potrawa ma niezwykle intensywny smak i przygotowuje się ją w dość nietypowy sposób. Dlaczego? Surowy makaron najpierw należy... podsmażyć na patelni z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i chili. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak zrobić spaghetti all'assassina? Do tej potrawy potrzeba niewielu składników

Główne produkty potrzebne do przyrządzenia spaghetti all'assassina to czosnek, chili i pomidory. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem.

Składniki:

  • 400 g spaghetti,
  • trzy ząbki czosnku,
  • świeża papryka chili,
  • pięć łyżek oliwy,
  • pół szklanki koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów 400 g,
  • szklanka wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Makaron należy podawać bezpośrednio po jego przygotowaniu

Do przyrządzenia spaghetti potrzebna będzie duża żeliwna patelnia. 

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pokrój paprykę chili w bardzo drobne kawałki.
  2. Zblenduj pomidory w puszce ze szklanką wody i odrobiną soli.
  3. Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę, dodaj czosnek, paprykę chili i podsmaż całość przez chwilę, co chwilę mieszając składniki. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj wszystko.
  4. Kiedy mieszanka się zagrzeje, dodaj do niej surowy makaron. Powinien się lekko przysmażyć, ale należy uważać, aby go nie połamać.
  5. Dodaj do patelni z makaronem przygotowany wcześniej bulion pomidorowy. Makaron powinien się ugotować al dente.
  6.  Gotowe danie przełóż do talerzy i dopraw pieprzem. Smacznego!

Makaron smakuje najlepiej podawany bezpośrednio po przygotowaniu. Zamiast pomidorów z puszki można też użyć passaty pomidorowej. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: