Jak zrobić spaghetti z kurczakiem? Zapomnij o klasycznej wersji i przygotuj makaron z tym składnikiem

Jak zrobić spaghetti z kurczakiem, żeby nie było nudne? Określone dodatki sprawią, że w krótkim czasie przyrządzisz świetną alternatywę klasycznej formy tej potrawy. Jeśli nie masz pomysłu, jak połączyć odpowiednio wszystkie składniki, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Sięgnij po cukinię, a uzyskasz pyszne i lekkie danie w kremowym sosie.
Zobacz wideo

Spaghetti z kurczakiem i cukinią to sycący, a zarazem delikatny obiad. Najlepsza propozycja w upalne dni, kiedy chcesz zjeść smacznie i szybko. Kluczem jest pyszny, kremowy sos, który sprawia, że danie skradnie serca wszystkich domowników.

Jak zrobić spaghetti? Z cukinią i kurczakiem stworzysz kompozycję idealną

Na myśl o spaghetti w głowie pojawia się obraz długiego makaronu spowitego w pomidorowym sosie z dodatkiem mielonego mięsa. Jednak w Polsce lubimy używać tego określenia do dań w przeróżnej kompozycji smakowej. Dlatego jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti z cukinią, sprawdź nasz przepis. Dzięki temu w prosty sposób połączysz mięso z kurczaka z lekkostrawnym warzywem, a całość podkreśli kremowy i aromatyczny sos. Pamiętaj, że drób również możesz zmielić w maszynce, uzyskując domową mielonkę. Zatem forma podania zależy wyłącznie od ciebie.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 500 gram makaronu,
  • 2 małe cukinie,
  • cebula,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • pęczek kopru,
  • sól, 
  • pieprz,
  • oregano,
  • olej do smażenia,
  • parmezan do posypania (opcjonalnie).

Sos do spaghetti z cukinii możesz wykonać na różne sposoby. Jeśli zależy, ci, aby konsystencja była nieco gęściejsza i lubisz posmak serów, wrzuć nieco parmezanu, lub serka mascarpone pod koniec gotowania. Jeśli wsypiesz nieco słodkiej, sproszkowanej papryki uzyskasz nie tylko piękny kolor, ale także nietypowy smak. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Spaghetti z kurczakiem i cukinią w kremowy sosie. Sposób przygotowania

  1. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach lub posiekaj w drobną kostkę. 
  2. Przypraw pieprzem, solą i oregano.
  3. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni. 
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażaj przez trzy minuty.
  5. Cukinię umyj i posiekaj w małą kostkę lub paseczki. Dodaj o mięsa. 
  6. Umyj i posiekaj koper, dodaj do potrawy.
  7. Całość zalej śmietanką kremówką, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  8. Wrzuć nieco parmezanu lub łyżkę serka mascarpone. Przykryj pokrywką i duś przez dwie minuty.
  9. Dopraw do smaku.
  10. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  11. Odcedź i wrzuć do sosu. Wymieszaj do połączenia składników. 
Więcej o: