• Link został skopiowany

Sos kurkowy. Jak go zrobić, żeby był aromatyczny i aksamitny? Jeden błąd i będzie mamałyga

Kurki, kureczki, kurunie. Kto nie kocha żółtych, kostropatych grzybów? Jeśli udało ci się nazbierać koszyk pięknych okazów i zastanawiasz się, jak zrobić sos z kurek, mamy dla ciebie idealny przepis i jedną wskazówkę. Co zrobić i czego nie robić, żeby sos kurkowy był przepyszny? Woda to wróg.
Sos kurkowy to idealny dodatek do mięs.
zdjęcie ilustracyjne, from_my_point_of_view, iStock

Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli szukasz przepisu na najlepsze danie z grzybami, sos kurkowy z tego przepisu z miejsca skradnie twoje serce i wszystkie inne wnętrzności, w tym żołądek. Jak zrobić sos kurkowy, żeby były pyszny, aromatyczny i aksamitny? Cóż, cały myk polega na tym, by grzybów nie myć. Smak odejdzie wraz z wodą, a nasiąknięte grzyby szybko staną się miękkie i najpewniej podczas smażenia się rozpadną. Oczyścić grzyby możesz w inny, dużo łatwiejszy sposób. Niestety, kurki rosną najczęściej na piaszczystym podłożu w towarzystwie drzew iglastych, dlatego dość trudno je wyczyścić. Z pomocą jednak przyjdzie szczoteczka do zębów, która sprawnie i szybko usunie wszelkie zabrudzenia i piach. 

Jak zrobić sos kurkowy? Będzie idealny i do makaronu i do polędwiczek

Składniki:

  • ok. 300 g kurek
  • 1 niewielka cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • ok. 200 ml śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie odrobina gałki muszkatołowej i kurkumy

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oczyszczenia grzybów. Zwróć szczególną uwagę na blaszki - tam najpewniej będzie najwięcej zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na mniejsze części.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być drobna, a czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i chwile ją podsmażaj. 
  4. Do podsmażonej cebuli (nie może być brązowa, jedynie zeszklona), dodaj czosnek. Podsmażaj minutę i dodaj kurki. Zwiększ moc palnika i smaż całość, co jakiś czas mieszając. 
  5. Z grzybów powinna odparować woda, kiedy zmiękną i zbrązowieją, zalej je śmietaną, zmniejsz ogień pod patelnią i lekko osól. Duś przez ok. 10 minut do zredukowania. Następnie dodaj posiekaną natkę, dodaj przyprawy do smaku i trzymaj wszystko na ogniu jeszcze 5 minut. 

Tak przygotowany sos jest idealny i można go jeść łyżkami prosto z patelni. Jeśli masz ochotę na najlepszy makaron z grzybami lub polędwiczki w sosie kurkowym, ten przepis zdecydowanie warto zapisać. 

Więcej o: