To danie łączy w sobie dwie najlepsze rzeczy, czyli naleśniki i aromatyczny sos. Zazwyczaj jada się go w połączeniu z makaronem, jednak w takim wydaniu też jest czymś smacznym. Tak przygotowaną potrawę najlepiej umieścić w piekarniku. To właśnie tam zdobędzie chrupiącą skórkę.
Fot. Mladenovic - iStock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Naleśniki po bolońsku to oryginalna i śmiała propozycja dla tych, którzy chcą zasmakować kultowych smaków w nowym wydaniu. Jest to połączenie placków z sosem, który zazwyczaj jada się z długim makaronem. Wykonane właśnie taką metodą tworzą smaczną zapiekankę, która oblana jest sosem beszamelowym. Taki obiad ma szansę na szybkie zniknięcie ze stołu i zasmakuje każdemu, kto po niego sięgnie.
REKLAMA
Przepis na naleśniki po bolońsku
Składniki na naleśniki
szklanka mąki pszennej,
szklanka mleka,
3 jajka,
łyżka oleju,
woda gazowana według uznania,
szczypta soli.
Składniki na sos boloński
350 g mięsa mielonego,
125 g wędzonego boczku,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki bulionu,
szklanka przecieru pomidorowego,
łyżeczka suszonego oregano,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
sól,
pieprz.
Składniki na sos beszamelowy
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła,
300 ml mleka.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego dania zacznij od zrobienia naleśników. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj do niej mleko, cukier, olej i wbij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
W trakcie mieszania dodawaj stopniowo wodę gazowaną. To właśnie ona sprawi, że ciasto będzie bardziej pulchne.
Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej patelni. Formuj na niej cienkie placki i podsmażaj je z dwóch stron na złoty kolor.
Gdy naleśniki są już gotowe, czas na przyrządzenie sosu bolońskiego. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Cebulę umieść na głębokiej patelni, delikatnie ją zeszklij i dodaj czosnek.
Boczek pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Mięso mielone również umieść na patelni. Całość smaż do całkowitego wysmażenia mięsa.
Następnie wlej bulion i przecier pomidorowy, dokładnie zamieszaj i pozostaw na małym ogniu na kolejne 40 minut. W tym czasie nie zapomnij o mieszaniu.
Na koniec wsyp wszystkie podane przyprawy, zamieszaj i gotuj do momentu, aż sos stanie się gęsty.
Teraz czas na sos beszamelowy. Do rondelka przesiej mąkę i podgrzej ją na małym ogniu. Dodaj masło i poczekaj do całkowitego roztopienia. Gdy masło będzie gotowe, stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszaj. Tak przyrządzony sos powinien być jednolity i pozbawiony grudek.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, czas na dokończenie dania. Na każdym naleśniku ułóż przygotowany sos boloński i zawiń w ciasne rulony. Wszystkie ułóż w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Wierzch polej sosem beszamelowym.
Tak przygotowaną potrawę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut.