• Link został skopiowany

Zamiast z makaronem, podaj go z tymi plackami. Takich naleśników w życiu nie widziałeś na oczy

To danie łączy w sobie dwie najlepsze rzeczy, czyli naleśniki i aromatyczny sos. Zazwyczaj jada się go w połączeniu z makaronem, jednak w takim wydaniu też jest czymś smacznym. Tak przygotowaną potrawę najlepiej umieścić w piekarniku. To właśnie tam zdobędzie chrupiącą skórkę.
Naleśniki gyros
Fot. Mladenovic - iStock
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Naleśniki po bolońsku to oryginalna i śmiała propozycja dla tych, którzy chcą zasmakować kultowych smaków w nowym wydaniu. Jest to połączenie placków z sosem, który zazwyczaj jada się z długim makaronem. Wykonane właśnie taką metodą tworzą smaczną zapiekankę, która oblana jest sosem beszamelowym. Taki obiad ma szansę na szybkie zniknięcie ze stołu i zasmakuje każdemu, kto po niego sięgnie.

Przepis na naleśniki po bolońsku

Składniki na naleśniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • łyżka oleju,
  • woda gazowana według uznania,
  • szczypta soli.

Składniki na sos boloński

  • 350 g mięsa mielonego,
  • 125 g wędzonego boczku,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki bulionu,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 ml mleka.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie tego dania zacznij od zrobienia naleśników. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj do niej mleko, cukier, olej i wbij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
  2. W trakcie mieszania dodawaj stopniowo wodę gazowaną. To właśnie ona sprawi, że ciasto będzie bardziej pulchne.
  3. Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej patelni. Formuj na niej cienkie placki i podsmażaj je z dwóch stron na złoty kolor.
  4. Gdy naleśniki są już gotowe, czas na przyrządzenie sosu bolońskiego. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Cebulę umieść na głębokiej patelni, delikatnie ją zeszklij i dodaj czosnek.
  5. Boczek pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Mięso mielone również umieść na patelni. Całość smaż do całkowitego wysmażenia mięsa.
  6. Następnie wlej bulion i przecier pomidorowy, dokładnie zamieszaj i pozostaw na małym ogniu na kolejne 40 minut. W tym czasie nie zapomnij o mieszaniu.
  7. Na koniec wsyp wszystkie podane przyprawy, zamieszaj i gotuj do momentu, aż sos stanie się gęsty.
  8. Teraz czas na sos beszamelowy. Do rondelka przesiej mąkę i podgrzej ją na małym ogniu. Dodaj masło i poczekaj do całkowitego roztopienia. Gdy masło będzie gotowe, stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszaj. Tak przyrządzony sos powinien być jednolity i pozbawiony grudek.
  9. Gdy wszystkie składniki są już gotowe, czas na dokończenie dania. Na każdym naleśniku ułóż przygotowany sos boloński i zawiń w ciasne rulony. Wszystkie ułóż w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Wierzch polej sosem beszamelowym.
  10. Tak przygotowaną potrawę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 25 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: