Już nigdy nie wrócisz do klasycznych kopytek. Te są lepsze, dzięki jednemu składnikowi

Myśląc o kopytkach, przed oczami mamy tradycyjny przepis, który znany jest od lat. Okazuje się jednak, że można zrobić je inaczej. Kluski z tej receptury wyróżniają się wyglądem, a przede wszystkim głównym składnikiem. Tego przepisu nie zna żadna babcia.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Kopytka z batatów to świetna i pożywna alternatywa dla znanego wszystkim klasyka. Mało kto wykonuje je w taki sposób, ponieważ obawa przed słodkimi ziemniakami jest większa. Może się wydawać, że takie kluski można zjeść tylko na słodko, ale to nic bardziej mylnego. Kopytka z batatów idealnie komponują się z mięsem, wytrawnymi sosami, a także z innymi warzywami. My przedstawiamy recepturę na kluski z sosem pomidorowym. Jest to propozycja na szybki obiad bez mięsa.

Przepis na kopytka z batatów

Składniki

  • 1 kg batatów,
  • 250 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • jajko.

Składniki na sos pomidorowy

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • świeża natka pietruszki,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest uruchomienie piekarnika. Nagrzej go do 200°C.
  2. Bataty obierz ze skórki, a następnie pokrój w większą kostkę. Kawałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego urządzenia. Piecz przez około 25 minut.
  3. Po tym czasie pozostaw je do ostudzenia i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  4. Masę ziemniaczaną umieść na stolnicy, która podsypana jest niewielką ilością mąki. Na środku zrób wgłębienie, wbij jajko, wsyp sól i resztę mąki. Całość dokładnie wyrób do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich podziel na 3 kawałki i uformuj z nich wałeczki.
  6. Powstałe wałki pokrój na poprzeczne kopytka i wrzucaj partiami do rozgrzanej i osolonej wody. Gotuj je przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów łyżką cedzakową i pozostaw na talerzu.
  7. Kiedy kopytka są już przygotowane, czas na przyrządzenie sosu pomidorowego. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij go bezpośrednio na patelnię. Dolej oliwę i smaż do lekkiego zarumienienia.
  8. Następnie wlej passatę pomidorową i przypraw ją podanymi przyprawami. Gotuj przez następne 4 minuty. Na koniec obsyp wierzch posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
  9. Gotowe kopytka polej przygotowanym sosem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.