Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad? Schabowe to przeszłość. Dziś królują kotlety z tym dodatkiem

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowo smaczny obiad, który zaskoczy gości, to dobrze trafiłeś. Przedstawiamy przepis na kotlety gyros. To danie jest bogate w kolory i różnorodne smaki. Do jego przygotowania będzie potrzebnych kilka specjalnych przypraw.

Kotlety gyros to ciekawy pomysł na smaczny i kolorowy obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Aby miały doskonały smak, należy je połączyć z kilkoma specjalnymi przyprawami. Niezbędne będą sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, gałka muszkatołowa oraz majeranek. Podajemy przepis krok po kroku.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na kotlety gyros. Te przyprawy będą niezbędne do jego wykonania

Składniki:

  • cztery filety z piersi kurczaka,
  • duża biała cebula,
  • trzy papryki,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • papryka czerwona,
  • natka pietruszki,
  • jajko,
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, gorczyca, kolendra, majeranek, gałka muszkatołowa,
  • pieprz czarny mielony, sól morska jodowana drobnoziarnista,
  • pół szklanki mąki,
  • kawałek żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Kotlety gyros podawaj bezpośrednio po ich przyrządzeniu

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Ogórki i cebulę też pokrój w kostkę.
  2. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na kotlety i rozbij każdy kawałek. Kotlety przypraw solą, 
  3. Rozgrzej olej na patelni i smaż przyprawione kawałki mięsa.
  4. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia.
  5. Wymieszaj w misce paprykę z ogórkami, kukurydzą i przyprawami: pieprzem, papryką słodką i ostrą, gorczycą, kolendrą, majerankiem i gałką muszkatołową.
  6. Mieszankę warzyw i przypraw rozłóż na mięsie w naczyniu żaroodpornym i posyp całość startym żółtym serem. Piecz danie przez około 20 minut w 180 st. C.

Proporcje dodanych przypraw można zmieniać w zależności od preferencji smakowych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Gotowe kotlety można udekorować świeżymi liśćmi bazylii lub natką pietruszki. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.