Ta wersja gołąbków bije klasyk na głowę. Jak zrobić gołąbki po poznańsku? Dużo szybciej niż tradycyjne

Gołąbki po poznańsku, czy też gołąbki poznańskie to wariacja na temat nieśmiertelnej klasyki, czyli mięsnego farszu zawiniętego w liście kapusty. Od razu uprzedzamy - gołąbki poznańskie są przepyszne i dużo szybsze, i łatwiejsze w wykonaniu niż te tradycyjne. Coś jeszcze je różni.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej Stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli lubisz gołąbki, ale nie masz czasu, siły albo ochoty bawić się w to całe parzenie i zawijanie, zrób gołąbki po poznańsku. Pewnie niektórzy się oburzą, że to przecież bardziej przypomina kotlety lub pulpety w sosie. Możliwe, ale to danie zostało ochrzczone gołąbkami na opak lub też poznańskimi i nie będziemy się z tym kłócić. Jak zrobić najlepszy obiad? Potrzebujesz tych samych składników, co do tradycyjnych gołąbków, ale zdecydowanie dużo mniej czasu. 

Gołąbki po poznańsku - przepis szybszy i łatwiejszy od tradycyjnego

Składniki:

  • pół kapusty włoskiej (sprawdzi się najlepiej, bo szybko mięknie)
  • pół kilograma zmielonej wieprzowiny, najlepiej łopatki lub karkówki
  • 1 większa cebula
  • ok. 300 g ugotowanego ryżu
  • 2 średnie jajka
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • passata pomidorowa
  • mąka pszenna

Gołąbki po poznańsku - sposób wykonania:

  1. Kapustę poszatkuj i włóż do garnka. Następnie zalej wrzątkiem i gotuj na wolnym ogniu, aż zmięknie. Do wody dodaj oczywiście odrobinę soli i listek laurowy. Kiedy kapusta będzie miękka, odcedź ją. 
  2. Do miski przełóż mięso, dodaj ugotowany ryż (niektórzy dodają do niego łyżkę przyprawy uniwersalnej lub kostkę rosołową - ja nie przepadam). Wbij jajka, dołóż kapustę, dodaj odrobinę soli i pieprz do smaku.
  3. Dodaj cebulę startą na średnich oczach tarki i całość dokładnie wymieszaj i zwilżonymi dłońmi formuj masę tak, jak na pulpety lub kotlety mielone. Następnie obtocz je w mące. 
  4. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim olej i obsmaż oszukane gołąbki z każdej strony. Następnie zmniejsz moc palnika, zalej je szklanką wody i dodaj passatę pomidorową (ok. 300-500 ml), kilka kulek ziela angielskiego i listki laurowe. Dopraw do smaku. 
  5. Duś na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. 

Wskazówka: Oczywiście nie musisz wcześniej gotować kapusty. Wystarczy, że poszatkujesz ją dość drobno, zasypiesz solą, porządnie ugnieciesz i odstawisz na jakiś czas, by zmiękła i puściła sok. 

Więcej o: