Żelazne kluchy robiła kiedyś każda babcia. Jak je zrobić, żeby przypominały dzieciństwo? Przyda się pokrywka

Kluchy żelazne, szare kluski, kluski kładzione albo kładzioki. Te wszystkie nazwy określają jedną, niesamowitą potrawę, która jeszcze niedawno co drugi dzień gościła w każdym polskim domu. Jak zrobić pyszne, ziemniaczane kluchy, żeby smakiem przypomniały nam babciną kuchnię sprzed lat? Będą idealne dzięki proporcjom i zwykłej pokrywce.

Więcej przepisów na smaki dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o żelazne kluchy, już moja świętej pamięci babcia wspominała, że co drugi dzień były niemal w "każdej chałupie". Nic dziwnego - kluski żelazne są łatwe w przygotowaniu i dość tanie, a dodatkowo świetnie smakują i pasują do wielu sosów. Jak zrobić kultowe kładzioki? Cóż, nic prostszego - wystarczy zrobić ciasto ziemniaczane i wyłożyć je na pokrywkę. Następnie z pokrywki hyc na wrzątek i mamy liks - obiadek. 

Żelazne kluchy - tak robiły je babcie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można dać mniej, jeśli ziemniaki miały dużą zawartość skrobi)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • do podania: sos grzybowy, wytopiony boczek, skwarki z cebulką

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych, chropowatych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Delikatnie je osól.
  2. Miskę z ziemniakami odstaw na chwilę, następnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru płynu. Nie wylewaj go jednak - przelej go do miski i poczekaj, aż na dno opadnie skrobia. Następnie wodę wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków. 
  3. Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajka i dołóż cebulę startą na drobnych oczkach. Zacznij wyrabiać masę, na bieżąco dosypując po odrobinie mąki ziemniaczanej. Jeśli dodasz jej za dużo od razu, kluski wyjdą twarde. 
  4. Przygotuj garnek i zagotuj w nim wodę z solą i odrobiną oleju lub masła. Masę na kluchy przełóż na pokrywkę (albo deskę do krojenia) i za pomocą łyżki zsuwaj kluseczki bezpośrednio na gotującą się wodę. 
  5. Żelazne kluski gotuj przez ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia, w zależności od tego, jak duże są. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub jako skrobiowy dodatek do dań obiadowych. 

Wskazówka: Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak tego dania, do ciasta dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i starty na tarce czosnek. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.