Dlaczego korniszony się marszczą? Popełnisz ten błąd, a będą miękkie jak serce Mamy Muminka

Lato. Czego my teraz nie wkładamy do słoików? I dżemy, i kompoty, i sałatki. No i oczywiście ogórki, a na liście nieodłącznie królują pyszne korniszony. Tylko czasami nasze ukochane ogóreczki wychodzą pomarszczone, miękkie i blade. Jak temu zaradzić? Jeden błąd jest kardynalny.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Korniszony to coś więcej, niż ogórki w zalewie. To chyba najlepsza przekąska, jaką możemy zjeść, gdy w nocy dopadnie nas niespodziewany głód, są perfekcyjne do kanapek, domowych burgerów i wrapów, że o sałatkach i surówkach nawet nie będę wspominać. Dla wielu z nas w starciu: kiszone vs. korniszony, wygrywają te drugie. 

Korniszony. Dlaczego wychodzą pomarszczone? Jeden błąd i mamy ogórkową klapę

Jeśli miałabym powiedzieć, co dla mnie jest łatwiejsze w przygotowaniu, czy ogórki kiszone, czy korniszony, odpowiedziałabym, że korniszony. Wprawdzie może nie do końca ich przygotowanie jest łatwiejsze, jednak trudniej popełnić błąd, tak jak to często bywa przy kiszonych. W przygotowywaniu ogórków korniszonów jeden jedyny, ale też przy tym bardzo niepozorny błąd może sprawić, że będą pomarszczone, blade i miękkie, zatem nie tylko stracą smak, ale my przy tym stracimy przyjemność z chrupania i będziemy je po prostu żuć. O co chodzi?

Cóż, okazuje się, że najprostszą czynność najłatwiej jest "spartaczyć", a w przypadku korniszonów chodzi o pasteryzację. W przeciwieństwie do ogórków kiszonych, które nie wymagają procesu pasteryzacji, korniszony należy zapasteryzować we wrzątku (można także w piekarniku, ale ja jeszcze nie testowałam tej metody). Jeśli za długo gotujesz słoiki z korniszonami, ogórki stracą kolor i będą pomarszczone. 

Jak pasteryzować korniszony, żeby były jędrne i chrupiące?

Kiedy już dokładnie umyjemy niewielkie ogóreczki gruntowe i włożymy je do wyparzonych słoików razem z czosnkiem, gorczycą i zalejemy gorącą zalewą z wody, octu i cukru, musimy przygotować duży garnek, najlepiej z grubym dnem lub specjalną wkładką do pasteryzowania. Jeśli nie mamy wkładki do pasteryzacji, na dno garnka należy położyć ściereczkę. Następnie szczelnie zakręcone słoiki z ogórkami układamy na dnie garnka jeden obok drugiego tak, by się nie dotykały. Następnie należy zalać słoiki ciepłą, lub nawet bardzo ciepłą wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. Całość należy zagotować na wolnym ogniu i teraz uwaga: włącz stoper lub budzik, ponieważ korniszony potrzebują od 7 do 10 minut pasteryzacji we wrzątku, w zależności od pojemności słoików. Kiedy minie ten czas, wyłącz ogień pod garnkiem i pozostaw słoiki do przestudzenia, ale tylko na tyle, żeby można było je wyjąć bez poparzenia się. Następnie okryj słoiki ścierkami lub kocem i poczekaj, aż wystygną. Tak przygotowane korniszony trzeba przechowywać w ciemnych i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA