-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka szwedzka - przepis. Jak zrobić najlepsze ogórki na zimę? Musisz wiedzieć, jak je wekować
Sałatka szwedzka - przepis. Jak zrobić najlepsze ogórki na zimę? Musisz wiedzieć, jak je wekować
Ogóreczki. Czegóż z nimi nie wyprawiamy? I kisimy, i robimy na ostro, zalewamy zalewą z miodem i musztardą, ale jedno jest pewne - nic tak nie pasuje do pulpetów czy sztuki mięsa, niż sałatka szwedzka. Jak ją zrobić? To banalne, musisz jednak wiedzieć, ile czasu ją pasteryzować.
Więcej przepisów na przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na sałatkę szwedzką jest bardzo prosty i wydawać by się mogło, że nie da się go zepsuć. Cóż, jeżeli ktoś bardzo chce, to na pewno mu się uda, ale dziś powiemy wam, jak ją zrobić, żeby była idealna, delikatnie kwaskowa i lekko słodka. Będzie idealnie pasować do każdego obiadu, zrobisz z niej najlepszą surówkę i dodatek do mięsa, ale tez wzbogacisz smak domowych burgerów i hot dogów. Tylko musisz wiedzieć, że nie wolno jej "przegrzać". Ile pasteryzować sałatkę z ogórków na zimę? Na pewno mniej niż 10 minut. Inaczej wyjdzie brejowata.
Sałatka szwedzka - przepis. Najlepszy dodatek do pulpetów i innych dań
Składniki:
- ok. 4 kg średnich gruntowych ogórków
- 2 niewielkie białe cebule
- 2 marchewki (opcjonalnie)
- ok. 10-12 ząbków czosnku
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- pieprz
- gorczyca
Sposób wykonania:
- Ogórki porządnie wyszoruj, ale ich nie obieraj. Następnie pokrój w cienkie plastry lub poszatkuj i przełóż do miski.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj w możliwie jak najcieńsze plasterki i dodaj do ogórków. Na tym etapie dodaj także marchewkę, jeśli jej używasz.
- Dodaj sól, pieprz, olej ocet i cukier. Nie musisz gotować zalewy wcześniej. Cukier i sól wyciągną z ogórków sok, dzięki czemu utworzy się naturalna zalewa, a ty oszczędzisz sobie pracy.
- Całość dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Następnie odstaw na ok. 6 godzin. W tym czasie wyparz i osusz słoiki i do każdego z nich dodaj łyżeczkę gorczycy.
- Do słoików wkładaj ogórki wraz z zalewą, mocno je ugniatając. Następnie szczelnie zakręć słoiki i przygotuj duży garnek do pasteryzacji.
- Na dno dużego garnka włóż ściereczkę i ułóż na niej słoiki tak, by się nie stykały ze sobą. Następnie zalej je wodą tak, żeby sięgała ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez ok. 7-10 minut od zagotowania.
- Zapasteryzowane słoiczki wyjmij z garnka i ułóż na stole. Następnie przykryj je kocem, by ciepło wolniej odchodziło. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.