Zupa krem z cukinii? Dodaj te składniki, a na pewno nie będzie mdła. Nie zapomnij o grzankach!

Zupa krem z cukinii to jedna z propozycji, która pobija kubki smakowe właśnie latem. Już teraz w przydomowych ogródkach i na bazarkach można znaleźć te niskokaloryczne i zdrowe warzywa. Dlatego jeśli chcesz przygotować coś lekkiego, pysznego, a jednocześnie sycącego, to wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinia ma swoich miłośników i przeciwników. Wszystko za sprawą faktu, iż nie posiada wyrazistego smaku, co dla niektórych stanowi atut, a dla innych wręcz odwrotnie. Jednak po przygotowaniu kremu z cukinii może okazać się, że nawet największy sceptyk doceni to niepozorne warzywo.

Zupa krem z cukinii. Przepis na apetyczny obiad w upalny dzień

Często myśląc o daniach z cukinii, w głowie pojawia się myśl, co zrobić, aby potrawa nie była mdła i zyskała nieco bardziej określony charakter. Podobnie jest w przypadku zupy krem. Jej zaletą jednak jest to, że w gęstej konsystencji mogą kryć się przeróżne apetyczne dodatki, których nie zauważy kapryśny członek rodziny. W ten sposób przyrządzisz pyszny i zdrowy obiad nawet dla niejadków.

Składniki:

  • 3 młode cukinie,
  • 2 łyżki masła,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony),
  • natka pietruszki,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • litr bulionu lub wody,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • kilka garści groszku ptysiowego.

Dodatek zielonego groszku nie tylko lekko podkręci smak zupy krem z cukinii, ale także doda jej pięknego koloru. Pamiętaj jednak, aby nie gotować go zbyt długo. Wystarczy zblanszować, a później zmielić z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, aby przed ucieraniem wyciągnąć z zupy ziele angielskie i liście laurowe. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na zupę krem. Z cukinii i groszku wychodzi najlepsza!

  1. Cukinię umyj i odetnij ogonki. Pokrój w dużą kostkę.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukinię. Smaż kilka minut.
  3. Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Wrzuć na patelnię. Wszystko wymieszaj i podsmażaj, aż warzywa lekko zmiękną.
  4. Następnie przelej całość do wysokiego garnka. Wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową. 
  5. Zalej wszystko bulionem lub wodą. Gotuj 20 minut.
  6. W osobnym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzuć zielony groszek i blanszuj go nie dłużej niż jedną minutę. 
  7. Następnie odcedź i dodaj do zupy
  8. Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe.
  9. Za pomocą blendera zmiksuj zawartość garnka. 
  10. Posiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy krem z cukinii.
  11. Obiad przełóż do miseczek, wlej kleks słodkiej śmietany i posyp całość ptysiowym groszkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.