Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Cukinia ma swoich miłośników i przeciwników. Wszystko za sprawą faktu, iż nie posiada wyrazistego smaku, co dla niektórych stanowi atut, a dla innych wręcz odwrotnie. Jednak po przygotowaniu kremu z cukinii może okazać się, że nawet największy sceptyk doceni to niepozorne warzywo.
Zupa krem z cukinii. Przepis na apetyczny obiad w upalny dzień
Często myśląc o daniach z cukinii, w głowie pojawia się myśl, co zrobić, aby potrawa nie była mdła i zyskała nieco bardziej określony charakter. Podobnie jest w przypadku zupy krem. Jej zaletą jednak jest to, że w gęstej konsystencji mogą kryć się przeróżne apetyczne dodatki, których nie zauważy kapryśny członek rodziny. W ten sposób przyrządzisz pyszny i zdrowy obiad nawet dla niejadków.
Składniki:
- 3 młode cukinie,
- 2 łyżki masła,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g zielonego groszku (może być mrożony),
- natka pietruszki,
- 200 ml śmietany kremówki,
- sól,
- czarny pieprz,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- litr bulionu lub wody,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- kilka garści groszku ptysiowego.
Dodatek zielonego groszku nie tylko lekko podkręci smak zupy krem z cukinii, ale także doda jej pięknego koloru. Pamiętaj jednak, aby nie gotować go zbyt długo. Wystarczy zblanszować, a później zmielić z pozostałymi składnikami. Pamiętaj, aby przed ucieraniem wyciągnąć z zupy ziele angielskie i liście laurowe. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na zupę krem. Z cukinii i groszku wychodzi najlepsza!
- Cukinię umyj i odetnij ogonki. Pokrój w dużą kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cukinię. Smaż kilka minut.
- Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Wrzuć na patelnię. Wszystko wymieszaj i podsmażaj, aż warzywa lekko zmiękną.
- Następnie przelej całość do wysokiego garnka. Wyciśnij czosnek, dodaj sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową.
- Zalej wszystko bulionem lub wodą. Gotuj 20 minut.
- W osobnym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzuć zielony groszek i blanszuj go nie dłużej niż jedną minutę.
- Następnie odcedź i dodaj do zupy.
- Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe.
- Za pomocą blendera zmiksuj zawartość garnka.
- Posiekaj natkę pietruszki i wrzuć do zupy krem z cukinii.
- Obiad przełóż do miseczek, wlej kleks słodkiej śmietany i posyp całość ptysiowym groszkiem.