Babka ziemniaczana, przepis rodem z Podlasia to hit poszukiwany przez wielu kucharzy. Jednak nie każdy wie, że tak naprawdę to danie wywodzi się z województwa świętokrzyskiego! Tam określany jest mianem kugla i serwowany był jeszcze w przedwojennych czasach, kiedy nikt nie miał pojęcia, że kiedyś pojawi się piekarnik.
Kugiel to potrawa, którą serwowała babcia mojej babci. Region świętokrzyski od wieków uznawany był za jeden z najbiedniejszych, dlatego domowe jedzenie przyrządzano z najprostszych i dostępnych składników. Z czasem w małych miasteczkach przybywało żydowskiej ludności, co wpływało na rodzaj serwowanych dań. Choć dziś kiedy zapytam babcię, skąd wziął się kugiel w naszym domu, to sama przyznaje, że nie wie, czy był to wpływ obecnej kiedyś kultury żydowskiej, czy po prostu lokalny, tani przysmak, skoro używana była wieprzowina, która jest ściśle zakazana w judaizmie.
Dawniej próżno było szukać mięsa, więc do kugla rzucano kawałki słoniny. Dziś przepis na babkę ziemniaczaną nieco ewoluował, ale nadal ma ten charakterystyczny, domowy smak. Mama dodaje kiełbaskę, cebulę i boczek, dlatego, zanim zaczniesz szukać receptury rodem z Podlasia, sprawdź oryginalną wersję z Ziemi Świętokrzyskiej. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki: