• Link został skopiowany

Babka ziemniaczana przepis rodem z Podlasia? Oj, będzie kłótnia! Najlepszy jest kugiel z tego regionu

Myślisz, że babka ziemniaczana to przepis rodem z Podlasia? Jeśli tak, to możesz bardzo się zdziwić. To kultowe danie było serwowane w przedwojennych czasach zupełnie w innym regionie. Jak smakuje kugiel i gdzie jest najlepszy? Wypróbuj recepturę starą jak świat.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Zobacz wideo Gratin ziemniaczane - ziemniaki nadal potrafią nas zaskakiwać

Babka ziemniaczana, przepis rodem z Podlasia to hit poszukiwany przez wielu kucharzy. Jednak nie każdy wie, że tak naprawdę to danie wywodzi się z województwa świętokrzyskiego! Tam określany jest mianem kugla i serwowany był jeszcze w przedwojennych czasach, kiedy nikt nie miał pojęcia, że kiedyś pojawi się piekarnik.

Babka ziemniaczana. Przepis rodem z Podlasia? Nie tym razem

Kugiel to potrawa, którą serwowała babcia mojej babci. Region świętokrzyski od wieków uznawany był za jeden z najbiedniejszych, dlatego domowe jedzenie przyrządzano z najprostszych i dostępnych składników. Z czasem w małych miasteczkach przybywało żydowskiej ludności, co wpływało na rodzaj serwowanych dań. Choć dziś kiedy zapytam babcię, skąd wziął się kugiel w naszym domu, to sama przyznaje, że nie wie, czy był to wpływ obecnej kiedyś kultury żydowskiej, czy po prostu lokalny, tani przysmak, skoro używana była wieprzowina, która jest ściśle zakazana w judaizmie.

Dawniej próżno było szukać mięsa, więc do kugla rzucano kawałki słoniny. Dziś przepis na babkę ziemniaczaną nieco ewoluował, ale nadal ma ten charakterystyczny, domowy smak. Mama dodaje kiełbaskę, cebulę i boczek, dlatego, zanim zaczniesz szukać receptury rodem z Podlasia, sprawdź oryginalną wersję z Ziemi Świętokrzyskiej. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 3 laski kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • duża cebula,
  • dwie łyżki mąki.

Przepis na kugla, czyli babka ziemniaczana rodem ze świętokrzyskiego

  1. Ziemniaki obierz i opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Utrzyj na drobnych oczkach kuchennej tarki i przelej do dużej misy.
  3. Kiełbasę oraz boczek posiekaj w kostkę. Wrzuć na patelnię i lekko podsmaż, aż mięso się zarumieni.
  4. Odlej tłuszcz, a mięsko przełóż do masy ziemniaczanej.
  5. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i przełóż do pozostałych składników.
  6. Wbij jajka, przypraw solą i pieprzem.
  7. Wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  8. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą smalcu.
  9. Przełóż gotową masę na świętokrzyską babkę ziemniaczaną.
  10. Kugiel piecz dwie godziny w temperaturze 200 st. C.
  11. W naszym domu uwielbiamy także wersję odsmażaną. Dlatego jeśli zostanie ci niego babki pokrój ją w plastry, połóż na patelni i podpiecz na złocisty kolor.
Więcej o: