Kawa mrożona - przepis. Jak ją zrobić, żeby nie była byle jaka? Przyda się pewien składnik szarlotki

Buch - jak gorąco! Uch - jak gorąco! Puff - jak gorąco... Jeśli w te upały czujesz się jak słynna lokomotywa (może tylko nie ciężka i ogromna) z wiersza Tuwima, mamy coś, co ci pomoże. Chcesz się szybko ochłodzić? A co powiesz na kawę mrożoną, ale nie taką jak zwykle? Dziś podpowiemy ci, jak zrobić kawę mrożoną, która będzie najpyszniejsza, zupełnie jak w luksusowej kawiarni. Chodzi o jedną przyprawę.

Więcej przepisów na orzeźwiające napoje znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić kawę mrożoną? Cóż, zawsze można zrobić ją rano, zapomnieć o niej i wypić wieczorem. Jednak chyba nie o to nam chodzi, a w takie dni jak dziś (i w nadchodzące także) taka kawa będzie prawdziwym zbawieniem i ukojeniem. Jak ją zrobić, żeby nie myła nudna? Cóż, jeśli lubisz ziemne mleko z kawą rozpuszczalną, okej - rzecz gustu, ale my jednak uważamy, że nawet tak prosty przepis jak kawa mrożona, można zrobić po mistrzowsku. Wystarczy, że dodasz do kawy odrobinę nieodłącznego składnika szarlotki, a będzie najpyszniejsza. Nie, nie chodzi o jabłka. Cynamon.

Kawa mrożona - przepis inny, niż wszystkie

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
  • dodatkowo odrobina bitej śmietany lub gałka lodów
  • kilka kostek lodu

Sposób wykonania:

  1. Do szklanki syp kawę i zalej ją ok. 50 ml wrzątku. Dodaj cukier, jeśli słodzisz i wymieszaj. Odstaw, by delikatnie przestygła. 
  2. Do misy blendera wlej mleko, dodaj cynamon i ostudzoną kawę. Chwilę całość blenduj, następnie dodaj kostki lodu, by lekko je rozkruszyć. 
  3. Gotową kawę przelej do szklanki i udekoruj bitą śmietaną lub gałką lodów. Wierzch oprósz cynamonem lub startą gorzką czekoladą. 

Wskazówka: Nie musisz najpierw zaparzać kawy, możesz od razu wsypać kawę rozpuszczalną do mleka. Jednak uważam, że najpierw zaparzona kawa ma lepszy aromat i jest smaczniejsza. 

Więcej o: