Botwinkę ugotuj na tym mięsie. Będzie bardziej aromatyczna niż tradycyjna. Wystarczy ten składnik

Botwinka to niezaprzeczalny smak lata. Pyszna i zdrowa zupa z dodatkiem ziemniaków to zawsze dobry pomysł na wakacyjny obiad. Co zrobić, by jeszcze ulepszyć jej smak? Niektóre gospodynie przygotowują ją na tym rodzaju mięsa. Dzięki temu zyskuje niepowtarzalny aromat.

Jak przygotować botwinkę idealną? Kluczem do sukcesu jest tu rodzaj mięsa. Nic nie smakuje tak wybornie, jak wywar ugotowany na żeberkach. Dzięki temu botwinka będzie niezwykle aromatyczna. Do tego wystarczy kombinacja kilku warzyw i przypraw, a niewiadomo kiedy wyczarujemy kulinarne dzieło sztuki. Wykorzystaj letni sezon i przygotuj sycący obiad z dostępnej na rynku botwinki. Będzie palce lizać.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • 4 buraki,
  • 500 g żeberek,
  • 3 l wody,
  • 1 por,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Aromatyczna botwinka idealna na lato. Tak dobrej jeszcze nie jadłaś

Przygotowanie zupy najlepiej zacząć od mięsa. Żeberka myjemy i kroimy na kilka części, tak by swobodnie pływały w zupie. Przekładamy je do głębokiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy masło i doprawiamy zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotujemy wywar na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i zbierając szumowinę.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Podobnie robimy z marchewką, selerem, porem i pietruszką. Jeśli chcemy, by składniki te pozostały w zupie i wylądowały na talerzu, warto posiekać je drobniej. Jeśli zaś oczekujemy jedynie aromatu, a następnie planujemy wywar odcedzić z włoszczyzny, wystarczy pokroić warzywa w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka pokrojone składniki z wyjątkiem ziemniaków. Na palniku opalamy również połówkę cebuli, którą także dorzucamy do wywaru. Całość solimy i gotujemy na mniejszym ogniu przez co najmniej godzinę, by wszystkie składniki oddały swój aromat. Ziemniaki z kolei gotujemy w osobnym garnku.

Liście botwinki oraz buraczki kroimy wedle uznania. Najlepiej, by kostka była średnich rozmiarów, dzięki czemu wraz z zupą nabierzemy na łyżce odrobiny pysznych warzyw. Zbyt duże kawałki mogą okazać się kłopotliwe. Gdy wywar będzie już gotowy, odcedzamy (lub nie) warzywa i dodajemy liście botwinki oraz skrojone buraczki. Dodajemy do zupy również ugotowane ziemniaki. Gotujemy przez 15 minut. Na koniec ścieramy do zupy ząbki czosnku i dolewamy sok z połówki cytryny. Te dwa składniki to tajemnica idealnego smaku. Tak doprawiona zupa jest już wyśmienita sama w sobie, jednak polecamy ją zabielić śmietaną, uprzednio ją hartując. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Taka zupa będzie aromatyczna i bardzo sycąca. Smakuje wybornie z kromką chrupiącego pieczywa i jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

Więcej o: