Ciasto arbuzowe jako pyszny, letni deser. Jak je zrobić?

Ciasto arbuzowe to must have do mrożonej kawy. Istnieje wiele możliwości wykonania smakowitych słodkości z arbuza, który niewątpliwie kojarzy się z latem i wakacjami. Zobacz, co można z niego zrobić.

Czy arbuz jest owocem?

W Polsce powszechnie uznajemy arbuza za owoc ze względu na słodki smak, soczysty miąższ i to, że zazwyczaj dodajemy go do deserów. Jednak zgodnie z systematyką roślina ta jest warzywem. Arbuz bowiem należy do rodziny dyniowatych. W dalszej części artykułu wykorzystane zostanie powszechne nazewnictwo.

Ciasto arbuzowe? Czy może coś innego?

Ciasto arbuzowe to na pewno jedna z możliwości wykorzystania arbuza. Owoc ten jest nie tylko cudowny w smaku i świetnie chłodzi w upalne dni, ale posiada też wiele cennych właściwości. Można spotkać się z mitem, że jest to sama woda i nie posiada żadnych cennych składników. To jednak absolutnie nie jest prawda. Ma stosunkowo niewiele kalorii, bo w 100 g jest 36 kcal. Jest też bogaty w witaminę A i witaminę C. Zawiera też inne witaminy i mikroelementy takie, jak np.: magnez, potas, niacynę, witaminy z grupy B. Warto więc sięgać po niego w sezonie.

Ciasto arbuzowe: czy możliwe jest przygotowanie go bez pieczenia?

Oczywiście, że tak, zwłaszcza że arbuz sam w sobie jest soczysty i w czasie pieczenia może tracić te właściwości. Może także rozmoczyć ciasto. Najprostszym sposobem na przygotowanie ciasta arbuzowego bez pieczenia będzie zakupienie spodu z biszkoptu. Na górę ciasta można potem wyłożyć kawałki arbuza i zalać je dowolną galaretką. W ten sposób ciasto arbuzowe bez pieczenia będzie gotowe nawet na nagłą i niezapowiedzianą wizytę gości.

Ciasto z galaretką może być miłą odmianą na wielkanocnym stole.Ciasto z galaretką może być miłą odmianą na wielkanocnym stole. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

 Ciasto z musem arbuzowym

Arbuz jest bardzo smacznym i orzeźwiającym owocem. Mus, który można z niego wykonać, może mieć wiele różnych zastosowań. Może być np. podany tylko z lodami, zjedzony sam, bądź też zostać nadzieniem, dzięki któremu powstaje ciasto z musem arbuzowym. Wspaniale smakuje też w połączeniu z innymi owocami. I tak można połączyć ze sobą np. wypestkowanego arbuza, wybraną porzeczkę, maliny. Wszystko razem zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sito. Gotowy mus można wyłożyć na ciasto lub zjeść sam - schłodzony lub z innymi owocami, np. bananem.

Mus arbuzowy. Zdjęcie ilustracyjneMus arbuzowy. Zdjęcie ilustracyjne istock / Nadezhda_Nesterova

A jak zrobić proste ciasto z galaretką arbuzową?

Galaretka jest świetnym wykończeniem różnych ciast. Można na górze ciasta poukładać różne owoce, a następnie wylać ją i zostawić w lodówce do stężenia. Sama galaretka również może być świetnym deserem, bo wystarczy zalać nią jakieś owoce w miseczce. Proste ciasto z galaretką arbuzową to np. kupiony biszkopt, na którym poukładane są owoce. Może to być arbuz lub inny dowolny owoc. Trzeba jednak pamiętać, by arbuz wypestkować. Następnie galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i zalać owoce. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto śmietankowo arbuzowe, czyli kolejna wersja pysznego deseru

Arbuz jest bardzo wdzięcznym i pysznym owocem. Ciasto arbuzowe można wykonać w sposób podany powyżej - z owocami zalanymi galaretką na biszkopcie, który można kupić lub też wykonać samemu. Można pokusić się o więcej dodatków. Niektóre biszkoptowe spody są szerokie i dzielone na kilka części. Wówczas można jeszcze dodatkowo zrobić warstwę kremu, która sprawi, że powstanie ciasto śmietankowo arbuzowe. Można też podać do niego bitą śmietanę, którą lepiej wykonać samemu niż kupować gotową w sklepie.

A czy ciasto arbuzowe ze szpinakiem to dobry pomysł? Tak!

Takie ciasto jest nie tylko pyszne, ale też cudownie wygląda. Połączenie kolorów, czyli zieleni, czerwieni i bieli sprawia, że je się również oczyma. Na początek należy wykonać biszkopt szpinakowy, do którego potrzeba:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 450 g baby szpinaku
  • 4 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jaja z cukrem ubić. Wlać olej i mieszać ostrożnie, by się połączyły ze sobą. Zblendować szpinak, a następnie dodać go do masy po trochu i ostrożnie wymieszać. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno - szpinakowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Następnie należy przygotować galaretkę arbuzową, do której potrzeba ok. 1 kg arbuza i 3 łyżeczki żelatyny. Arbuza należy obrać ze skórki i wypestkować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Arbuza zmiksować i przecisnąć przez sito. Rozpuszczoną żelatynę wlać do arbuza, wymieszać i wstawić do lodówki do stężenia.

Ciasto biszkoptowe dobrze jest jeszcze poprzekładać kremem śmietanowym, do którego potrzeba:

  • 300 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru lub drobnego cukru.

Wszystkie składniki na krem należy schłodzić i zmiksować.

Następnie biszkopt można przekroić na pół w poprzek i położyć warstwę kremu między biszkoptami i galaretkę. Można też biszkoptu nie przekrawać - wg własnego uznania. Wtedy kremu jest więcej w jednym miejscu (na górę ciasta trzeba wyłożyć krem i wylać galaretkę). Układanie warstw powinno się odbywać w szczelnej formie. Ciasto przed podaniem należy schłodzić. Ciasto arbuzowe ze szpinakiem jest idealnym deserem na ciepłe dni.

Ciasto arbuzowe - przepis na inne połączenia smaków

Bardzo letnim deserem jest właśnie ciasto arbuzowe. Przepis na nie to np. powyższa wersja ze szpinakiem. Można jednak zielony biszkopt zastąpić np. czekoladowym. Można też zrezygnować z galaretki i użyć między warstwami biszkoptu kremu śmietankowego lub też musu arbuzowego. 

Ciasto arbuzowe. Thermomix / Lidlomix / robot wielofunkcyjne - czy są przydatne?

Wykonanie tego deseru nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Każdy jednak może korzystać z trochę innego przepisu na ciasto arbuzowe. Thermomix, robot wielofunkcyjny lub Lidlomix mogą być więc przydatne np. do zrobienia musu arbuzowego. Warto korzystać z różnych udogodnień w kuchni, jeśli jest to możliwe.

Zobacz też: Szybkie ciasta na niedzielę do kawy - kilka słów o tym, jak świętować ze smakiem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.