Warto wiedzieć, że arbuz należy do rodziny dyniowatych (podobnie jak np. cukinia, ziemniaki, dynie, czy ogórki), dlatego zgodnie ze swoją systematyką jest warzywem. W naszym kraju powszechnie uznaje się go za owoc, ponieważ jest słodki i najczęściej wykorzystuje się go do deserów. W dalszej części artykułu wykorzystane zostanie powszechne nazewnictwo.
Jednym z pyszniejszych naturalnych deserów latem jest arbuz. Właściwości tego owocu są bardzo cenne i powszechnie znane. Przede wszystkim ma bardzo dużo wody, więc idealnie nadaje się na upalne dni. Jest też bogatym źródłem witaminy C oraz A, a poza tym także błonnika, żelaza, potasu, magnezu i witaminy B6. Zawiera również dużo likopenu, cytruliny i karotenoidów. Działa lekko moczopędnie i pomaga przy nadciśnieniu. Jest też świetnym przeciwutleniaczem.
Sałatka z arbuzem to jedno z wielu możliwości na wykorzystanie tego pysznego owocu. Latem arbuz jest idealnie słodki i pyszny, a połączony z innymi owocami tworzy bardzo zdrowy i orzeźwiający posiłek, który dostarczy organizmowi wody i witamin. Lato jest idealnym okresem, w którym dostępne są świeże owoce np. borówki czy jagody. Oprócz samych słodkich owoców dobrze jest też dodać do sałatki dla kontrastu kwaskowych smaków, jak np. porzeczek czy agrestu.
Sos do takiej sałatki można wykonać np. z soku pomarańczowego wymieszanego z cynamonem, miodem lub cukrem i płatkami migdałowymi. Można ją też podać w bardzo widowiskowy sposób, a mianowicie w wydrążonym arbuzie.
Tak - łączenie ze sobą kontrastowych smaków to często bardzo dobry pomysł (najbardziej znanym przykładem jest chyba słony karmel). Połączenie arbuza ze słoną fetą lub innym serem typu greckiego, to dobre rozwiązanie. Nie należy się też bać eksperymentów w kuchni, bo one pozwalają na odkrywanie nowych, smacznych połączeń jak np. sałatka z arbuzem i fetą.
Sałatka z arbuza i fety nie musi wszystkim smakować. Jeśli z różnych powodów ktoś nie może jeść tego rodzaju sera, można go zastąpić innym. I tak najprostszym zamiennikiem będzie zwykły twaróg, do którego słodki, owocowy smak również świetnie pasuje. Wystarczy pokroić go w kostkę i dodać do sałatki. Innym przykładem może być ser halloumi.
Sałatka z arbuza i fety to świetny wybór na letnią przekąskę np. do grilla. Oto prosty przepis:
Składniki:
Wykonanie:
Arbuza wypestkować. Pokroić w kostkę. Dodać ser feta lub inny. Zrobić sos z oliwy, cytryny i przypraw - dokładnie wymieszać wszystkie. Dodać roszponkę i polać sosem.
W gorące dni super słodką i orzeźwiającą przekąską może być arbuz. Ila ma kcal? Ten owoc w 100 g ma raptem ok. 30 kcal. Jest więc bardzo dobrym wyborem nawet dla osób, które są na diecie odchudzającej.
Inną nazwą tego pysznego owocu jest kawon. Przybył do Polski z Afryki, choć nie ma zgody, z jakiego regionu dokładnie. Rośnie tam dziko. Stał się jednak gatunkiem uprawnym i można go spotkać aktualnie w wielu krajach. Arbuz obecnie na stałe gości na polskich stołach i można go spotkać również w wersji bez pestek oraz żółtego.
Zobacz też: Śniadanie z awokado - sprawdź, jak możesz zacząć zdrowo dzień z zielonym specjałem