Sałatka z arbuzem - orzeźwiające danie na upalne dni. Przepis z fetą lub na słodko

Sałatka z arbuzem to zdrowe i pyszne połączenie składników. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale również prosta w przygotowaniu. Dowiedz się, jak ją zrobić.

Arbuz - warzywo czy owoc?

Warto wiedzieć, że arbuz należy do rodziny dyniowatych (podobnie jak np. cukinia, ziemniaki, dynie, czy ogórki), dlatego zgodnie ze swoją systematyką jest warzywem. W naszym kraju powszechnie uznaje się go za owoc, ponieważ jest słodki i najczęściej wykorzystuje się go do deserów. W dalszej części artykułu wykorzystane zostanie powszechne nazewnictwo.

Arbuz - właściwości. Dowiedz się, jak cenny jest to owoc!

Jednym z pyszniejszych naturalnych deserów latem jest arbuz. Właściwości tego owocu są bardzo cenne i powszechnie znane. Przede wszystkim ma bardzo dużo wody, więc idealnie nadaje się na upalne dni. Jest też bogatym źródłem witaminy C oraz A, a poza tym także błonnika, żelaza, potasu, magnezu i witaminy B6. Zawiera również dużo likopenu, cytruliny i karotenoidów. Działa lekko moczopędnie i pomaga przy nadciśnieniu. Jest też świetnym przeciwutleniaczem.

Sałatka z arbuzem i innymi owocami

Sałatka z arbuzem to jedno z wielu możliwości na wykorzystanie tego pysznego owocu. Latem arbuz jest idealnie słodki i pyszny, a połączony z innymi owocami tworzy bardzo zdrowy i orzeźwiający posiłek, który dostarczy organizmowi wody i witamin. Lato jest idealnym okresem, w którym dostępne są świeże owoce np. borówki czy jagody. Oprócz samych słodkich owoców dobrze jest też dodać do sałatki dla kontrastu kwaskowych smaków, jak np. porzeczek czy agrestu.

Sałatka z arbuzem - nie tylko ta owocowa. Nieoczywiste połączenie, które warto poznaćSałatka z arbuzem - nie tylko ta owocowa. Nieoczywiste połączenie, które warto poznać fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne

Sos do takiej sałatki można wykonać np. z soku pomarańczowego wymieszanego z cynamonem, miodem lub cukrem i płatkami migdałowymi. Można ją też podać w bardzo widowiskowy sposób, a mianowicie w wydrążonym arbuzie.

Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Sałatka z arbuzem i fetą? Czy to dobre połączenie?

Tak - łączenie ze sobą kontrastowych smaków to często bardzo dobry pomysł (najbardziej znanym przykładem jest chyba słony karmel). Połączenie arbuza ze słoną fetą lub innym serem typu greckiego, to dobre rozwiązanie. Nie należy się też bać eksperymentów w kuchni, bo one pozwalają na odkrywanie nowych, smacznych połączeń jak np. sałatka z arbuzem i fetą.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka z arbuza i fety. Jakie inne sery mogą zastąpić ser feta?

Sałatka z arbuza i fety nie musi wszystkim smakować. Jeśli z różnych powodów ktoś nie może jeść tego rodzaju sera, można go zastąpić innym. I tak najprostszym zamiennikiem będzie zwykły twaróg, do którego słodki, owocowy smak również świetnie pasuje. Wystarczy pokroić go w kostkę i dodać do sałatki. Innym przykładem może być ser halloumi.

Sałatka z arbuza i fety - przepis

Sałatka z arbuza i fety to świetny wybór na letnią przekąskę np. do grilla. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 600 g arbuza
  • 200 g sera feta lub wybranego zamiennika
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 garści roszponki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Arbuza wypestkować. Pokroić w kostkę. Dodać ser feta lub inny. Zrobić sos z oliwy, cytryny i przypraw - dokładnie wymieszać wszystkie. Dodać roszponkę i polać sosem.

Arbuz - kcal. Czy arbuz ma dużo kalorii?

W gorące dni super słodką i orzeźwiającą przekąską może być arbuz. Ila ma kcal? Ten owoc w 100 g ma raptem ok. 30 kcal. Jest więc bardzo dobrym wyborem nawet dla osób, które są na diecie odchudzającej.

A skąd pochodzi arbuz?

Inną nazwą tego pysznego owocu jest kawon. Przybył do Polski z Afryki, choć nie ma zgody, z jakiego regionu dokładnie. Rośnie tam dziko. Stał się jednak gatunkiem uprawnym i można go spotkać aktualnie w wielu krajach. Arbuz obecnie na stałe gości na polskich stołach i można go spotkać również w wersji bez pestek oraz żółtego.

Zobacz też: Śniadanie z awokado - sprawdź, jak możesz zacząć zdrowo dzień z zielonym specjałem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.