Co zamiast bułki tartej nadaje się do schabowego? Przepis na chrupiącą i pyszną panierkę

Przepis na schabowego jest prosty, ale jego smak w dużej mierze zależy od rodzaju panierki. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest korzystanie z bułki tartej. Jeśli jednak chwilowo nie masz jej w domu, lub chcesz nieco zmienić smak potrawy, przygotuj kotlety według naszych wskazówek.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Co na panierkę nadaje się zamiast bułki tartej? Alternatyw jest dość dużo i wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Jeśli natomiast masz ochotę na chrupiącą skórkę, koniecznie wypróbuj nasz prosty i sprawdzony przepis.

Panierka do schabowego bez bułki tartej. Przepis na pyszne kotlety

Schabowy z bułką tartą to klasyk i dla wielu osób połączenie idealne. Jednak tradycyjna kuchnia nie musi być nudna i przewidywalna. Wystarczy, że zamiast sięgać po to co znane, wypróbujesz nowe kompozycje. Przykładem jest panierka z płatków drożdżowych. Wykorzystując je do obtaczania mięsa, przyrządzić pyszny obiad, a poziom chrupkości cię zaskoczy.

Składniki:

  • 500 schabu bez kości,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • szklanka płatków drożdżowych.

Jeśli martwisz się, że twoje kotlety będą pachnieć drożdżami, to uspokajamy. Wbrew nazwie w smaku nie przypominają klasycznych drożdży używanych do wypieków. Stosując płatki w formie panierki, zyskasz lekko orzechowy aromat. Poza tym stanowią cenne źródło witamin, żelaza, czy wapnia. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Schabowe w panierce z płatkami drożdżowymi. Sposób przygotowania

  1. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w plastry.
  2. Za pomocą tłuczka, rozbij dokładnie schab, z obu stron, aby powstały cienkie kotlety.
  3. Wieprzowinę posyp solą i pieprzem z obu stron.
  4. Jajko rozbij za pomocą trzepaczki lub widelca.
  5. Na talerz wysyp płatki drożdżowe.
  6. Obtocz dokładnie każdy kotlet.
  7. Na patelnię wlej olej, lub najlepiej rozpuść dwie łyżki smalcu.
  8. Na gorący tłuszcz połóż schabowe i na średnim ogniu podsmaż na złocisty kolor z obu stron.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.