• Link został skopiowany

Jak zrobić placki z cukinii? Pieczone są najlepsze, ale pamiętaj, by dodać ten składnik

W upalne dni nie ma nic lepszego niż placki z cukinii. Pieczone nie zawierają tak dużej ilości tłuszczu i są wyjątkowo pyszne. Jednak, aby nie były suche, ważny jest odpowiedni dobór składników. Nasz przepis jest prosty i zawsze się sprawdza.
Jak zrobić placki z cukinii? Pieczone są najlepsze, ale pamiętaj, by dodać ten składnik
Fot. iStock/from_my_point_of_view
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z cukinii to przepis na idealny, letni obiad. Jeśli szukasz pomysłu na lekkostrawne i delikatne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Zapomnij o smażeniu i tłustych oparach. Zrób potrawę w piekarniku!

Przepis na placki z cukinii. Pieczone smakują najlepiej!

Sezon na cukinię trwa, dlatego to idealny moment na przyrządzenie pysznego, lekkiego obiadu. Kiedy z nieba leje się żar, trudno oczekiwać, że z chęcią będziesz siedzieć w kuchni. Dlatego przepis na pieczone placki z cukinii sprawi, że w kilka minut przygotujesz coś soczystego i pysznego. Dodatkowym atutem jest fakt, iż tego rodzaju warzywo jest niskokaloryczne, a rezygnacja ze smażenia sprawi, że ograniczysz również ilość spożywanego tłuszczu. Kluczowy jest jednak dobór składników. Dlatego, aby placki nie były suche, zrezygnuj z mąki i dodaj płatki owsiane. Poczujesz znaczną różnicę i zakochasz się w smaku. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 3 małe cukinie,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • sól,
  • pieprz,
  • pęczek kopru, 
  • 200 ml kwaśnej śmietany.

Pieczone placki z cukinii. Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj, odetnij ogonki. 
  2. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach kuchennej tarki.
  3. Przełóż do miski. Dodaj sól i odstaw na kilka minut, aż cukinia puści soki.
  4. Zlej nadmiar wody. Wrzuć płatki i wbij jajka i wsyp część posiekanego kopru. Przypraw pieprzem.
  5. Cebulę obierz i pokój w kostkę. Przełóż do reszty składników. Pomieszaj.
  6. Na blaszkę rozłóż papier do pieczenia.
  7. Za pomocą łyżki nabierz masę i połóż na blaszkę, formując placuszki.
  8. Placki z cukinii piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
  9. Śmietanę przelej do miseczki. Wrzuć pozostałą część kopru. Wymieszaj i podawaj z placuszkami.
Więcej o: