Jak smakuje najlepsza młoda kapusta? Przepis babci na letni przysmak z kiełbaską

Kiedy wokół panuje upał, szukasz prostych sposobów na przygotowanie obiadu. Świetnym rozwiązaniem będzie młoda kapusta. Przepis jest banalny i sprawi, że przyrządzisz go bez żadnych problemów. Dodatek pomidorów podkręci smak i zakochasz się w potrawie mojej babci.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Młoda kapusta to przepis babci, na szybki obiad w upalny dzień. Kiedy biegaliśmy po podwórku, a ona miała ręce pełne roboty, przygotowywała proste dania. Każde jednak było wyjątkowo pyszne. Dlatego, jeżeli szukasz sprawdzonych rozwiązań, wypróbuj tę recepturę.

Jak smakuje młoda kapusta? Przepis babci na letni przysmak

Młoda kapusta z kiełbasą to połączenie idealne. Dzięki temu w krótkim czasie przyrządzisz potrawę, którą możesz zjeść z chlebem, ryżem, kaszą czy ziemniakami, a także solo. Odpowiedni dobór składników sprawi, że zakochasz się w tej potrawie. Przepis babci to poste jednogarnkowe danie, które po każdym odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 duże pomidory malinowe,
  • 2 laski wędzonej kiełbasy,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • duży pęczek kopru,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych.

Do młodej kapusty na słodko możesz dodać również nieco boczku. Wystarczy, że posiekasz go w kostkę i podsmażysz na chrupiące skwarki. Babcia dorzuca także skórę z boczku, jej dodatek nadaje całości głębi smaku. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Młoda kapusta z kiełbasą. Przepis krok po kroku

  1. Kapustę przekrój na pół.
  2. Każdą z części poszatkuj drobno i przełóż do wysokiego garnka.
  3. Zalej wodą do połowy, włóż połowę pęczka kopru wraz z łodygami. Gotuj na średnim ogniu.
  4. Kiełbasę pokrój w kostkę lub w plastry. Wrzuć na patelnię, podsmaż na złocisty kolor.
  5. Cebulę obierz, posiekaj drobno i dodaj do kiełbasy. Smaż, aż się zeszkli.
  6. Następnie przełóż mięso z cebulką do kapusty.
  7. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, rozgnieć czosnek i włóż do kapusty. Przypraw solą i pieprzem.
  8. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę.
  9. Na patelni rozpuść masło i wrzuć pomidory. Podsmaż i dodaj do młodej kapusty.
  10. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotuj potrawę, aż kapusta stanie się miękka.
  11. Pod koniec posiekaj resztę kopru, wsyp do młodej kapusty i wymieszaj.
Więcej o: