Jak zrobić pulpety? Ta receptura jest prosta i pełna smaku. Kilka przypraw będzie kluczowych

Jak zrobić pulpety, które wyjdą wyjątkowo aromatyczne i pełne dobrego smaku? Wystarczy skorzystać z naszej receptury. Do ich przyrządzenia przyda się kilka przypraw i passata pomidorowa. Ważna będzie kolejność łączenia składników.

Pulpety to jedno z klasycznych i niezwykle uniwersalnych dań, które można przyrządzać z różnego rodzaju sosami, np. koperkowym albo pieczarkowym. Tym razem przedstawiamy przepis na pulpety z pomidorami - wyjdą niesamowicie delikatne, a ich smak zaskoczy każdego, kto ich skosztuje. Oprócz pomidorów będą potrzebne przyprawy, mąka gryczana, jajko i cebula. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na pulpety. Z tymi przyprawami wyjdą wyjątkowo aromatyczne

Pulpety można doprawić ulubionymi przyprawami. Sprawdzą się oregano, suszona bazylia oraz słodka papryka. Aby dodać nieco bardziej wyrazistego smaku potrawie, można ją przyprawić odrobiną pieprzu cayenne.

Składniki:

  • kilogram mielonego mięsa z indyka,
  • jedna trzecia szklanki mąki gryczanej,
  • jajko,
  • 700 g passaty pomidorowej,
  • duża biała cebula,
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól i pieprz.

Pulpety przyrządzisz w bardzo łatwy sposób. Połącz składniki, dopraw i zagotuj

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
  2. Połącz mielone mięso w misce ze szczyptą majeranku, oregano, suszonej bazylii, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu.
  3. Do mięsa wbij jajko. Dodaj mąkę i posiekaną cebulę.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i formuj pulpety.
  5. Zagotuj niewielką ilość wody w dużej patelni. Wrzuć do niej pulpety, zalej je passatą pomidorową, przykryj patelnię i gotuj mięso tak długo, aż kotlety zmiękną. Pod koniec gotowania dopraw sos solą i pieprzem do smaku.

Gotowe pulpety warto podawać z ziemniakami, ryżem albo kaszą. Dodatkowo dobrze jest je udekorować świeżymi liśćmi bazylii. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: