Lato to świetny moment na rozszerzenie swojej diety o sezonowe owoce i warzywa. Młoda kapusta świetnie sprawdzi się nie tylko w wersji "na ciepło", jako delikatny letni bigos. Możesz z niej przygotować domową surówkę, która będzie komponować się zarówno z młodymi ziemniakami, jak i potrawami z grilla.
Przepisów na surówki z młodej kapusty nie brakuje, warto jednak sięgać po sprawdzone rozwiązania. To nie tylko oszczędność czasu, ale i gwarancja kuchennego sukcesu.
Składniki:
Kapustę umyj i poszatkuj. Wrzuć do miski. Obierz i zetrzyj na tarce ogórki. Całość dopraw solą i odstaw na chwilę. Gdy warzywa puszczą sok, odlej jego nadmiar. Obierz dwa ząbki czosnku i przepuść je przez praskę. Dodaj do miski z surówką.
Koperek umyj i posiekaj. Następnie dodaj go do miski z pozostałymi składnikami i całość wymieszaj. W osobnej misce połącz cztery łyżki oleju z dwiema łyżkami musztardy. Sos dopraw solą i pieprzem, a następnie polej nim surówkę z młodej kapusty. Przed podaniem odstaw całość na chwilę, aby smaki się "przegryzły".
Jeśli lubisz nieco ostrzejsze i bardziej wyraziste połączenia, do surówki możesz dodać jedną młodą cebulkę. Wystarczy, że drobno ją posiekasz i wmieszasz do miski z resztą składników. Smak surówki świetnie wzbogaci także dodatek marchewki lub rzodkiewki. Szukasz podobnych artykułów i przepisów na pyszności? Sprawdź Gazeta.pl