Młoda kapusta - przepis na surówkę, którą oczarujesz domowników. Jest prosta do zrobienia i lepsza niż mizeria

Surówka z młodej kapusty to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Zamiast nudnej mizerii, czy gotowych mieszanek prosto ze sklepowych półek, przygotuj proste połączenie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.

Lato to świetny moment na rozszerzenie swojej diety o sezonowe owoce i warzywa. Młoda kapusta świetnie sprawdzi się nie tylko w wersji "na ciepło", jako delikatny letni bigos. Możesz z niej przygotować domową surówkę, która będzie komponować się zarówno z młodymi ziemniakami, jak i potrawami z grilla. 

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Młoda kapusta - przepis na szybką letnią surówkę

Przepisów na surówki z młodej kapusty nie brakuje, warto jednak sięgać po sprawdzone rozwiązania. To nie tylko oszczędność czasu, ale i gwarancja kuchennego sukcesu. 

Składniki:

  • mała kapusta lub połowa dużej główki,
  • dwa ogórki gruntowe,
  • dwa ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • musztarda,
  • olej. 

Tak przygotujesz surówkę z młodej kapusty. Wystarczy tylko kwadrans

Kapustę umyj i poszatkuj. Wrzuć do miski. Obierz i zetrzyj na tarce ogórki. Całość dopraw solą i odstaw na chwilę. Gdy warzywa puszczą sok, odlej jego nadmiar. Obierz dwa ząbki czosnku i przepuść je przez praskę. Dodaj do miski z surówką. 

Koperek umyj i posiekaj. Następnie dodaj go do miski z pozostałymi składnikami i całość wymieszaj. W osobnej misce połącz cztery łyżki oleju z dwiema łyżkami musztardy. Sos dopraw solą i pieprzem, a następnie polej nim surówkę z młodej kapusty. Przed podaniem odstaw całość na chwilę, aby smaki się "przegryzły".

Jeśli lubisz nieco ostrzejsze i bardziej wyraziste połączenia, do surówki możesz dodać jedną młodą cebulkę. Wystarczy, że drobno ją posiekasz i wmieszasz do miski z resztą składników. Smak surówki świetnie wzbogaci także dodatek marchewki lub rzodkiewki. Szukasz podobnych artykułów i przepisów na pyszności? Sprawdź Gazeta.pl

Więcej o: