• Link został skopiowany

Obiad w stylu PRL? Nic prostszego. Weź sztukę mięsa i przygotuj ją według tych wskazówek

Choć PRL-owska kuchnia bazowała na pospolitych produktach, gospodynie robiły wszystko, by wyczarować z nich smaczne potrawy dla całej rodziny. Jeśli na talerze trafiało mięso, to często właśnie w takiej odsłonie: z przepysznym pieczeniowym sosem i w towarzystwie tłuczonych ziemniaków. Jak dziś przygotować obiad w stylu PRL?
Sztuka mięsa w sosie - obiad w stylu PRL
fot. A_Lein/iStock, fot. karimitsu/iStock

Peerelowskie czasy nie były łatwe - często w sklepach brakowało podstawowych produktów, więc w kuchni trzeba było wykazać się nie lada kreatywnością. Warto dziś wykorzystać pomysły naszych babć i mam i przygotować obiad według ich wskazówek. Obłędny smak gwarantowany!

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Obiad w stylu PRL. Kulinarna podróż w czasie 

Jak przygotować sztukę mięsa, by przypominała obiad sprzed lat? Sekret tkwi we wcześniejszym podgotowaniu mięsa. Dzięki temu będzie ono wyjątkowo miękkie, a dzięki dodanym do bulionu przyprawom - aromatyczne. 

  • Składniki:
  • kilogram mięsa (warto wybrać szynkę wieprzową lub łatę wołową),
  • litr bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietany 12 proc.,
  • dwie łyżki masła,
  • trzy łyżki mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek.

Tak przygotujesz wyjątkowy obiad. Domownicy będą się nim zajadać

Zagotuj warzywny bulion. Wrzuć do niego liść laurowy i ziele angielskie, a także dwa ząbki czosnku. Mięso umyj, delikatnie rozbij tłuczkiem i wrzuć do gotującego się bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez minimum godzinę pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie, wyciągnij je, delikatnie wystudź i pokrój na plastry. 

Teraz przygotuj sos. Na patelnię wrzuć masło, gdy się roztopi, dodaj mąkę i mieszaj całość, uważając, by mąka się nie przypaliła. Z garnka, w którym gotowało się mięso, odlej szklankę bulionu. Gdy zasmażka będzie gotowa, wlej do niej wywar i dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz nieco bardziej kremowe sosy, możesz dodać odrobinę śmietany. Aby się nie zważyła, najpierw wymieszaj śmietanę z odrobiną sosu, a następnie wlej całość na patelnię i gotuj jeszcze przez chwilę. 

Tak przygotowanym sosem polej pokrojone na kawałki mięso. Serwuj z tłuczonymi ziemniakami i surówką, bądź z kaszą czy ryżem. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Więcej o: