Peerelowskie czasy nie były łatwe - często w sklepach brakowało podstawowych produktów, więc w kuchni trzeba było wykazać się nie lada kreatywnością. Warto dziś wykorzystać pomysły naszych babć i mam i przygotować obiad według ich wskazówek. Obłędny smak gwarantowany!
Jak przygotować sztukę mięsa, by przypominała obiad sprzed lat? Sekret tkwi we wcześniejszym podgotowaniu mięsa. Dzięki temu będzie ono wyjątkowo miękkie, a dzięki dodanym do bulionu przyprawom - aromatyczne.
Zagotuj warzywny bulion. Wrzuć do niego liść laurowy i ziele angielskie, a także dwa ząbki czosnku. Mięso umyj, delikatnie rozbij tłuczkiem i wrzuć do gotującego się bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez minimum godzinę pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie, wyciągnij je, delikatnie wystudź i pokrój na plastry.
Teraz przygotuj sos. Na patelnię wrzuć masło, gdy się roztopi, dodaj mąkę i mieszaj całość, uważając, by mąka się nie przypaliła. Z garnka, w którym gotowało się mięso, odlej szklankę bulionu. Gdy zasmażka będzie gotowa, wlej do niej wywar i dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz nieco bardziej kremowe sosy, możesz dodać odrobinę śmietany. Aby się nie zważyła, najpierw wymieszaj śmietanę z odrobiną sosu, a następnie wlej całość na patelnię i gotuj jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowanym sosem polej pokrojone na kawałki mięso. Serwuj z tłuczonymi ziemniakami i surówką, bądź z kaszą czy ryżem. Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl