Szybkie rozmrażanie kurczaka. Kto nie zna tych prostych trików, ten trąba!

Szybkie rozmrażanie kurczaka jest możliwe, o ile zastosujemy się do tych trzech sprawdzonych sposobów. W przeciwnym wypadku, robiąc to nieodpowiednio, możemy narazić się na ból brzucha, wymioty, nudności i biegunkę. Zatrucie pokarmowe nie jest niczym przyjemnym, a niestety rozmrażając mięso w nieodpowiedni sposób, możemy narazić się na nieprzyjemne konsekwencje. Zatem jak zrobić to bezpiecznie?

Szybkie rozmrażanie kurczaka to jeden z ważniejszych umiejętności w każdym domu. Kto nie zapomniał wyjąć mięsa z zamrażalki na czas, niech pierwszy rzuci kamień. Zamarznięta bryła lodu nie nadaje się do przyrządzania obiadu i wtedy często pojawiają się groźne w skutkach pomysły na rozmrażanie. Pamiętajmy, że nieodpowiednie przechowywanie mięsa, a także niesprawdzone pomysły na jego rozmrożenie, może doprowadzić do popsucia się kurczaka. W efekcie zarażenia się Salmonellą lub bakterią z rodzaju Campylobacter, co może być groźne dla zdrowia. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Szybkie rozmrażania kurczaka. Te triki zadziałają, kiedy liczy się czas

Mięso z kurczaka, a także każde inne, powinno po wyjęciu z zamrażalnika, rozmarzać w lodówce. Jednak jest to powolny efekt i nie zawsze dysponujemy takim zapasem czasu. Jeśli znów zbyt późno przypomniałaś sobie o wyjęciu porcji kurczaka, podpowiadamy jak szybko i przede wszystkim bezpiecznie rozmrozić mięso. Przyda się tu miska z wodą, mikrofalówka, albo piekarnik.

Rozmrażając mięso z kurczaka i chcąc to zrobić szybko, nigdy nie zostawiaj go w pełnym słońcu. Takie praktyki są niebezpieczne, bo górna warstwa może już się popsuć, kiedy ta dolna jeszcze nie rozmarzła. Lepszym sposobem będzie miska z wodą, jednak nie ciepłą, tylko zimną. Wodę wymieniaj co pół godziny, pamiętając, że na każde 0,5 kg mięsa musisz zarezerwować ok. 30 minut rozmarzania.

Kiedy nie masz tyle czasu, dobrym rozwiązaniem będzie tu kuchenka mikrofalowa z funkcją rozmarzania (są takie na rynku). Pamiętaj, tylko by co jakiś czas obrócić mięso, aby mogło ono równomiernie rozmarzać. Będzie to na pewno szybki i efektowny sposób. Jednak nie w każdym domu są mikrofalówki. Co wtedy? Okazuje się, że można użyć piekarnika. W tym celu należy ustawić jego temperaturę do ok. 50 stopni Celsjusza i włożyć mięso, od czasu do czasu obracając je. Pamiętaj, tylko żeby wyciągnąć je o czasie, zanim poczujesz nieprzyjemny zapach, który oznacza, że mięso popsuło się i nie można go zjeść.  

Kiedy nie musisz rozmrażać mięsa z kurczaka?

Nie zawsze konieczne jest rozmrażanie mięsa z kurczaka. Nie będziesz musiała stosować tych sposobów, jeśli gotujesz zupę, albo pieczesz go w całości.

Gotując wywar - możesz wrzucić zamarzniętego kurczaka w jednym kawałku, a przygotowując pieczeń, po prostu włóż do piekarnika i odpowiednio dopraw. Rozmrożenia zawsze będzie wymagało jedynie mięso, które zamierzasz usmażyć na patelni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.