Placki z cukinii nie będą upijać się tłuszczem. Przyda się trik z koszulką, a będą chrupiące

Sezon na cukinię w pełni i teraz wszyscy zajadamy się nią na potęgę. Chyba najlepszy przepis na cukinię to nasze ukochane placuszki, ale niestety, czasem zdarza im się trochę "pójść w tango" i wychodzą pijane. Tłuszczem oczywiście. Co trzeba zrobić, żeby placki z cukinii nie piły tłuszczu? Ten trik niektórych może zdziwić.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki z cukinii robimy teraz wszyscy jak jeden mąż. Smakują idealnie z każdym dodatkiem, są pyszne na ciepło, na zimno, z sosem czosnkowym i na ciepło, prosto z patelni. Jednak niestety, cukinia to warzywo o bezczelnym nawyku do nasiąkania tłuszczem. My dziś jednak podpowiemy, co zrobić, by cukinia nie nasiąkała tłuszczem i żeby placki z cukinii były pyszne i chrupiące. Znasz trik z koszulką? Jeśli nie, to wielka szkoda, ale nic straconego. 

Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące?

Składniki:

  • ok. 1 kg cukinii. Najlepiej młodej, bez twardych pestek
  • 2 większe jajka
  • mąka (3-6 łyżek, zależy od tego, ile "weźmie cukinia")
  • sól, pieprz, odrobina oregano
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie posiekany koperek

Chrupiące placki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki i odłóż do miski. Zasyp całość łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw, by cukinia puściła sok. 
  2. Kiedy cukinia zmięknie i puści wodę, przygotuj starą bawełnianą koszulkę lub lnianą ściereczkę. Następnie odciśnij cukinię. Gdy będzie zbyt wilgotna, placuszki wypiją bardzo dużo tłuszczu. 
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj startą na tarce cebulę, czosnek oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj. Pamiętaj, by mąkę dodawać stopniowo, by ciasto na placki nie wyszło zbyt gęste. 
  5. Na patelni rozgrzej porządnie olej. Następnie za pomocą większej łyżki lub płaskiej chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placki. 
  6. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron apetycznie się zezłocą. 

Tak przygotowane placuszki są delikatne i chrupiące. Jeśli chcesz je troszeczkę podkręcić, dodaj do nich startą marchewkę. Będą na pewno przepyszne. 

Więcej o: