Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki z cukinii robimy teraz wszyscy jak jeden mąż. Smakują idealnie z każdym dodatkiem, są pyszne na ciepło, na zimno, z sosem czosnkowym i na ciepło, prosto z patelni. Jednak niestety, cukinia to warzywo o bezczelnym nawyku do nasiąkania tłuszczem. My dziś jednak podpowiemy, co zrobić, by cukinia nie nasiąkała tłuszczem i żeby placki z cukinii były pyszne i chrupiące. Znasz trik z koszulką? Jeśli nie, to wielka szkoda, ale nic straconego.
Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące?
Składniki:
- ok. 1 kg cukinii. Najlepiej młodej, bez twardych pestek
- 2 większe jajka
- mąka (3-6 łyżek, zależy od tego, ile "weźmie cukinia")
- sól, pieprz, odrobina oregano
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie posiekany koperek
Chrupiące placki z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki i odłóż do miski. Zasyp całość łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw, by cukinia puściła sok.
- Kiedy cukinia zmięknie i puści wodę, przygotuj starą bawełnianą koszulkę lub lnianą ściereczkę. Następnie odciśnij cukinię. Gdy będzie zbyt wilgotna, placuszki wypiją bardzo dużo tłuszczu.
- Do odciśniętej cukinii dodaj startą na tarce cebulę, czosnek oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj mąkę i wymieszaj. Pamiętaj, by mąkę dodawać stopniowo, by ciasto na placki nie wyszło zbyt gęste.
- Na patelni rozgrzej porządnie olej. Następnie za pomocą większej łyżki lub płaskiej chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placki.
- Smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron apetycznie się zezłocą.
Tak przygotowane placuszki są delikatne i chrupiące. Jeśli chcesz je troszeczkę podkręcić, dodaj do nich startą marchewkę. Będą na pewno przepyszne.