Gołąbki to danie, które jedzone jest przez wszystkich. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a przepis zna prawie każdy. Jednak ta wersja różni się od klasyka. Mięso zawinięte w liście kapusty podawane jest inaczej, niż podaje tradycyjny przepis. Nawet nie uwierzysz, co się w nim skrywa.
Fot. Shutterstock, Julie208
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki kojarzą się z aromatycznym farszem zawiniętym w ugotowane liście kapusty. Polane są one domowym sosem pomidorowym lub podane z sosem grzybowym. Jednak ta wersja to totalnie coś innego. Możesz zapomnieć o sosach, a zamiast nich wyłóż pierzynkę zrobioną z warzyw, sera i ziół. Aby nadać całości lepszego smaku, do mieszanki dodaj również śmietanę. Dzięki niej wszystko zdobędzie odpowiednią strukturę.
REKLAMA
Przepis na gołąbki pod pierzynką
Składniki
średnia główka białej kapusty,
100 g ryżu,
300 g mięsa mielonego,
duża cebula,
duża marchewka,
100 ml wody,
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
100 g żółtego sera w kostce,
2 duże pomidory,
4 ząbki czosnku,
garść koperku,
garść natki pietruszki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Do większego garnka włóż główkę kapusty i zalej ją wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do momentu, aż liście zaczną odchodzić od całości. Następnie pozostaw je do wystudzenia i odetnij twardsze części.
Ryż wsyp do garnuszka i zalej go wodą z solą. Gotuj przez kilka minut, aż stanie się lekko miękki. Odcedź go, przesyp do większej miski i pozostaw do ostudzenia.
Cebulę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na niej warzywa. Powinny się na niej znajdować przez kilka minut, by lekko się zarumieniły.
Podsmażone warzywa wsyp do ryżu i dodaj do całości mięso mielone. Wierzch posyp solą i pieprzem, dokładnie wyrób do połączenia składników.
Z powstałego farszu formuj kotleciki, które następnie zawiń w wystudzone liście kapusty. Tak przygotowane gołąbki ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Wierzch polej wodą, zakryj folią aluminiową i wstaw naczynie do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut.
Teraz czas na przygotowanie pierzynki. Do dużej miski wkrój pomidory, posiekaj także koperek i pietruszkę, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wlej śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia.
Tak przygotowaną masą wyłóż wierzch podpieczonych gołąbków. Wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie podawaj na ciepło.