• Link został skopiowany

W życiu nie jadłeś takich gołąbków. To sekretny przepis gospodyni z Biłgoraja, który będziesz robić co tydzień

Gołąbki to danie, które jedzone jest przez wszystkich. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a przepis zna prawie każdy. Jednak ta wersja różni się od klasyka. Mięso zawinięte w liście kapusty podawane jest inaczej, niż podaje tradycyjny przepis. Nawet nie uwierzysz, co się w nim skrywa.
Gołąbki
Fot. Shutterstock, Julie208
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki kojarzą się z aromatycznym farszem zawiniętym w ugotowane liście kapusty. Polane są one domowym sosem pomidorowym lub podane z sosem grzybowym. Jednak ta wersja to totalnie coś innego. Możesz zapomnieć o sosach, a zamiast nich wyłóż pierzynkę zrobioną z warzyw, sera i ziół. Aby nadać całości lepszego smaku, do mieszanki dodaj również śmietanę. Dzięki niej wszystko zdobędzie odpowiednią strukturę.

Przepis na gołąbki pod pierzynką

Składniki

  • średnia główka białej kapusty,
  • 100 g ryżu,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • duża marchewka,
  • 100 ml wody,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%,
  • 100 g żółtego sera w kostce,
  • 2 duże pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść koperku,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka włóż główkę kapusty i zalej ją wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do momentu, aż liście zaczną odchodzić od całości. Następnie pozostaw je do wystudzenia i odetnij twardsze części.
  2. Ryż wsyp do garnuszka i zalej go wodą z solą. Gotuj przez kilka minut, aż stanie się lekko miękki. Odcedź go, przesyp do większej miski i pozostaw do ostudzenia.
  3. Cebulę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na niej warzywa. Powinny się na niej znajdować przez kilka minut, by lekko się zarumieniły.
  4. Podsmażone warzywa wsyp do ryżu i dodaj do całości mięso mielone. Wierzch posyp solą i pieprzem, dokładnie wyrób do połączenia składników.
  5. Z powstałego farszu formuj kotleciki, które następnie zawiń w wystudzone liście kapusty. Tak przygotowane gołąbki ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Wierzch polej wodą, zakryj folią aluminiową i wstaw naczynie do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 45 minut.
  6. Teraz czas na przygotowanie pierzynki. Do dużej miski wkrój pomidory, posiekaj także koperek i pietruszkę, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, a także wlej śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia.
  7. Tak przygotowaną masą wyłóż wierzch podpieczonych gołąbków. Wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie podawaj na ciepło.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: