Jak zrobić dżem z agrestu? To dziecinnie proste! Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki

Chcesz przyrządzić dżem z agrestu na zimę? Podajemy banalnie prosty przepis, dzięki któremu można przygotować ten wyśmienity, owocowy dodatek do potraw. Będą potrzebne jedynie agrest, cytryna, woda i cukier.

Dżem z agrestu sprawdzi się jako smaczny dodatek do kanapek, tostów i jako nadzienie różnych ciast. Poza tym można go również wykorzystać jako dodatek do herbaty, naleśników i racuchów. Posiada lekko kwaskowaty smak, a jego przygotowanie nie jest trudne, lecz może zająć sporo czasu. Warto pamiętać, że do dżemu agrestowego powinno się wybierać tylko nieuszkodzone owoce. Te z oznakami uszkodzeń i pleśni nie mogą trafić do słoików, ponieważ zepsują smak przetworów

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jak przyrządzić dżem z agrestu? Połącz ze sobą te cztery produkty

Do przygotowania dżemu będą potrzebne świeże, dojrzałe owoce, jedna cytryna, woda oraz cukier. Gotowy dżem należy przełożyć do wyparzonych i suchych słoików.

Składniki:

  • kilogram agrestu,
  • sok z jednej cytryny,
  • trzy czwarte szklanki wody,
  • około pół kilograma cukru.

Dżem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Będzie idealny do kanapek

Przygotowanie:

  1. Agrest oczyść, usuń szypułki, wypłucz i pozostaw do osuszenia. Wyciśnij sok z jednej cytryny.
  2. Przygotuj garnek. Wsyp do niego cukier, nalej wody, wymieszaj i zagotuj całość. Przemieszaj cukier raz na jakiś czas, aby się nie przypalił.
  3. Do zagotowanego syropu dodaj owoce i sok z cytryny. Smaż dżem przez około godzinę, co jakiś czas mieszając.
  4. Gorący dżem przelej do wyparzonych i suchych słoików.

Jak zapasteryzować słoiki? Wyłóż garnek ścierką do naczyń, ustaw w nim słoiki i oddziel je od siebie tak, aby się nie obijały. Zalej słoiki wodą do trzech czwartych wysokości słoików. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i pasteryzuj przez około dwadzieścia minut. Woda nie powinna się gotować. Po wyjęciu słoików z garnka ustaw je do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.